Műsorújság
RTL Most

Nyilatkozat ellenében oltanának az orvosok

Nem vállalnák a felelősséget az új influenza elleni védőoltás mellékhatásaiért.
„Az oltóanyag okozta kár miatt nem az oltó személyzetet, vagy a társaságot éri a felelősség” - ilyen nyilatkozatot iratnak alá háziorvosok azokkal, akik bármilyen védőoltást szeretnének beadatni maguknak. Valami ehhez hasonló papírt szeretnének aláíratni az új influenza elleni oltással kapcsolatban is. Azt mondták: ha nekik kell mindenért vállalnia a felelősséget, akkor inkább nem oltják be a betegeket.

„Amennyiben azok a hivatalos válaszok fognak érkezni, hogy a teljes felelősség az oltásért az orvosé, akkor az oltóorvos dönti el, hogy egyáltalán hajlandó-e oltani, vagy nem” – mondta Kertai Aurél háziorvos.

Az országos tisztifőorvos szerint nem kell aggódniuk az orvosoknak, őket az oltóanyag mellékhatásaiért nem terheli felelősség.

„Az oltóanyaggal kapcsolatos szövődményekért a gyártó a felelős, az orvos a beavatkozásért felelős” – mondta Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

Az oltóanyagot azonban szakszerűen kell tárolni, például hűteni. Keszthelyi Gyula szerint erre hivatkozva a gyártó átháríthatja a felelősséget. A tardi háziorvos blogbejegyzésén egy olyan képet közölt, amelyen az látszik, hogy járdakövön, szabad levegőn tartanak egy láda oltóanyagot. Felette a megjegyzés: „ha én lennék a gyártó, bemutatnám ezt a képet a bíróságon, és mindenkit elküldenék a francba.”

Szerződés ide-vagy oda, az egészségügyi jogász szerint az orvosnak akkor is be kell adnia az oltást, ha a beteg nem ír alá semmit.

„Szükséges az, hogy az orvos beadja ezt az oltást minden további feltétel, minden további szerződés aláírása nélkül” – mondta Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász.

A tiszti főorvos szerint a következő két évben majdnem biztos, hogy Magyarországon is végigsöpör az új típusú járvány, ezért úgy látja, hogy mindenkinek hasznos lehet az oltóanyag.

Legnézettebb videók