Műsorújság
RTL Most

Több kórház is adhatott halott magzatot

Két kórházból biztosan kapott abortumokat az a klinika, ahol a gyanú szerint őssejt-beültetést végeztek.
Üres a kaposvári klinika műtője - senki sem használja a műszereket. A gyanú szerint az illegális őssejt-beültetések itt kezdődtek.

A klinikán halott magzatokból nyerték ki az őssejteket, és ezt adták be később a pácienseknek. Mostanra két kórházról derült ki, hogy adott úgynevezett abortumokat a kaposvári klinikának. Az egyik a marcali, a másik pedig a nagyatádi kórház. Egy évig volt szerződésük a kaposvári klinikával.

„Minden egyes alkalommal tanú előtt gyakorlatilag, az érintett nő hozzájárult ahhoz, hogy ezeket az abortumokat tudományos célra fölhasználják. Kutatási célra fölhasználják” – mondta Kovács Róbert.

A kórház mostani üzemeltetője azt mondja, pénzt ezért nem kértek, és nem is kaptak. A nagyatádi kórházból 10, a marcali kórházból pedig körülbelül 5 magzatot kapott a kaposvári klinika. De a nagyatádi kórház mostani üzemeltetője szerint biztosan kaptak még máshonnan is elhalt magzatokat.

„Egy Kaposváron működő, Somogy megyében működő klinika esetében azt kell, hogy mondjam, hogy sok fantázia nem kell hozzá, hogy kitaláljuk - esetleg nem csak ezzel a két pici kórházzal volt a klinikának szerződéses kapcsolata” – mondta Kovács Róbert.

Az illegális őssejt-beültetéssel gyanúsított orvosok a rendőrség szerint ötmillió forintot kértek betegeiktől, és további 20 ezer forintot a vizsgálatokért.

Veszélyesek is lehetnek az őssejtek

Gyógyítás helyett akár ölhetnek is az őssejtek - ez a véleménye a Czeizel Endrének. A genetikus szerint az őssejt-kutatás nagyon fontos területe az orvostudománynak, de sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a beavatkozásokat biztonságosan el lehessen végezni.

„Az a baj, hogy a nyugati orvoslásnak az a két alapelve, hogy biztosan ne ártsak, és hogy tudományosan bizonyított legyen, ezt meg kell várni. Keleti országokban befecskendezik az őssejtet, hátha lesz valami. Általában nem lesz semmi. De azt már biztosan tudjuk, hogy két haláleset volt egy agyhártyagyulladás, és egy agydaganat” – mondta Czeizel Endre genetikus.

A Nemzeti Nyomozó Iroda egyébként vizsgálja egy férfi halálának körülményeit is, rajta korábban őssejt-kezelést végeztek el, egyelőre nem tudni, hogy a kettő között van-e kapcsolat, miként azt sem tudható, hogy hány beteget kezeltek őssejt-terápiával.

Kerestük a Nemzeti Nyomozó Irodát, de senki sem akart kamera elé állni. A szóvivő azt mondta, mindent elmondtak, amit akartak, most már nem szeretnének nyilatkozni.

Szájról szájra terjedt az őssejt klinika híre

Szájról szájra terjedt az őssejtklinika híre a szülők között - nyilatkozta a Vasárnapi Blikknek egy édesanya, akinek gyermeke oxigénhiányos állapotban született.

Elmondása szerint egyetlen vizsgálatért 20 ezer forintot kellett volna fizetni a kaposvári magánklinika orvosainak, míg a beültetés újabb 5 millió forintba került volna.

A szülők végül Kínába vitték gyermeküket, ahol a teljes kezelés 4 millió 200 ezer forintba került, ebben a 30 napos rehabilitáció is benne volt. Az édesanya beszámolója szerint a gyermek állapota azóta mentálisan és testileg is rohamosan javul. Az illegális őssejtterápia ügye mostanra országos botránnyá dagadt - írja a lap.

Forrás: Független Hírügynökség / RTL Híradó

Legnézettebb videók