Műsorújság
RTL Most

Több kórház is adhatott halott magzatot

Két kórházból biztosan kapott abortumokat az a klinika, ahol a gyanú szerint őssejt-beültetést végeztek.
Üres a kaposvári klinika műtője - senki sem használja a műszereket. A gyanú szerint az illegális őssejt-beültetések itt kezdődtek.

A klinikán halott magzatokból nyerték ki az őssejteket, és ezt adták be később a pácienseknek. Mostanra két kórházról derült ki, hogy adott úgynevezett abortumokat a kaposvári klinikának. Az egyik a marcali, a másik pedig a nagyatádi kórház. Egy évig volt szerződésük a kaposvári klinikával.

„Minden egyes alkalommal tanú előtt gyakorlatilag, az érintett nő hozzájárult ahhoz, hogy ezeket az abortumokat tudományos célra fölhasználják. Kutatási célra fölhasználják” – mondta Kovács Róbert.

A kórház mostani üzemeltetője azt mondja, pénzt ezért nem kértek, és nem is kaptak. A nagyatádi kórházból 10, a marcali kórházból pedig körülbelül 5 magzatot kapott a kaposvári klinika. De a nagyatádi kórház mostani üzemeltetője szerint biztosan kaptak még máshonnan is elhalt magzatokat.

„Egy Kaposváron működő, Somogy megyében működő klinika esetében azt kell, hogy mondjam, hogy sok fantázia nem kell hozzá, hogy kitaláljuk - esetleg nem csak ezzel a két pici kórházzal volt a klinikának szerződéses kapcsolata” – mondta Kovács Róbert.

Az illegális őssejt-beültetéssel gyanúsított orvosok a rendőrség szerint ötmillió forintot kértek betegeiktől, és további 20 ezer forintot a vizsgálatokért.

Veszélyesek is lehetnek az őssejtek

Gyógyítás helyett akár ölhetnek is az őssejtek - ez a véleménye a Czeizel Endrének. A genetikus szerint az őssejt-kutatás nagyon fontos területe az orvostudománynak, de sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a beavatkozásokat biztonságosan el lehessen végezni.

„Az a baj, hogy a nyugati orvoslásnak az a két alapelve, hogy biztosan ne ártsak, és hogy tudományosan bizonyított legyen, ezt meg kell várni. Keleti országokban befecskendezik az őssejtet, hátha lesz valami. Általában nem lesz semmi. De azt már biztosan tudjuk, hogy két haláleset volt egy agyhártyagyulladás, és egy agydaganat” – mondta Czeizel Endre genetikus.

A Nemzeti Nyomozó Iroda egyébként vizsgálja egy férfi halálának körülményeit is, rajta korábban őssejt-kezelést végeztek el, egyelőre nem tudni, hogy a kettő között van-e kapcsolat, miként azt sem tudható, hogy hány beteget kezeltek őssejt-terápiával.

Kerestük a Nemzeti Nyomozó Irodát, de senki sem akart kamera elé állni. A szóvivő azt mondta, mindent elmondtak, amit akartak, most már nem szeretnének nyilatkozni.

Szájról szájra terjedt az őssejt klinika híre

Szájról szájra terjedt az őssejtklinika híre a szülők között - nyilatkozta a Vasárnapi Blikknek egy édesanya, akinek gyermeke oxigénhiányos állapotban született.

Elmondása szerint egyetlen vizsgálatért 20 ezer forintot kellett volna fizetni a kaposvári magánklinika orvosainak, míg a beültetés újabb 5 millió forintba került volna.

A szülők végül Kínába vitték gyermeküket, ahol a teljes kezelés 4 millió 200 ezer forintba került, ebben a 30 napos rehabilitáció is benne volt. Az édesanya beszámolója szerint a gyermek állapota azóta mentálisan és testileg is rohamosan javul. Az illegális őssejtterápia ügye mostanra országos botránnyá dagadt - írja a lap.

Forrás: Független Hírügynökség / RTL Híradó

Hasonló videók

  • Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
    Magyarország harmadik legnagyobb városa, és az egyike a két megyeszékhelynek, ahol jelenleg nem kormánypárti a polgármester. Pezseg a kulturális élet, alacsony a munkanélküliség, de sokan úgy látják, a város ellenzéki vezetése miatt komoly lehetőségektől esik el. Szegedet 2002 óta a szocialista Botka László vezeti.

  • Minden jogi kérdést tisztáztak - ezt mondta a magyar jogállamiságról szóló brüsszeli meghallgatás után az  igazsgáügyi miniszter. Varga Judit szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen a migráció elutasítása miatt. Az Unió soros elnökségét ellátó Finnország európai ügyekkel foglalkozó minisztere szerint viszont erről szó sincs, pusztán meghallgatták a magyar kormány álláspontját a vitában. A DK úgy reagált: a magyarok szabadásága az eljárás tétje.

  • Elhunyt Gallai Péter, a Piramis és a Bikini együttes zenésze. A billentyűs, zeneszerző halálát a Piramis együttes Facebook oldalán közölte. Gallai Péter a '70-es '80-as években írta a Piramis zenekar több meghatározó slágerét. 65 éves volt.

  • A világgazdaság elleni iráni támadásnak nevezte a szaúdi olajfinomítóval szembeni dróntámadásokat az Egyesült Államok energetikai minisztere. Irán szerint viszont alaptalanok az ellenük felhozott amerikai vádak. Az akciót egyébként az irániak által támogatott jemeni húszi lázadók vállalták magukra, ám egyre több jel utal arra, hogy nem ők állnak a légicsapás mögött.

  • Évtizedek óta nem látott mértékben drágult hétfőn a nyersolaj a Szaúd-arábiai olajterminálokat ért hétvégi támadássorozat után. A GKI Gazdaságkutató szerint ha a létesítményekben nagyobb károk keletkeztek és hosszabb ideig tart majd a helyreállításuk, akkor Magyarországon is nagyobb mértékben drágulhatnak az üzemanyagok. A benzinért és a gázolajért szerdától ugyanannyit kell fizetni, mint most.

  • Hivatalosan ugyan csak egy Fidesz által támogatott polgármester-jelölt indul Szegeden az önkormányzati választáson, de Botka Lászlónak négy kihívója is van. Van, aki iparfejlesztést ígér, más munkahelyeket, és többen a kormánnyal való jobb együttműködést hangsúlyozzák. A jelenlegi szocialista polgármester viszont folytatni szeretné a munkát. Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.

  • Megafonnal ábrázolja és komolytalannak állítja be Tarlós István kihívóit a Fidelitas a plakátjain. A kampányban viszont épp a főpolgármester érkezett ilyen eszközzel egy sajtótájékoztatóra múlt pénteken. A Fidesz ifjúsági szervezete azt írta, hogy az eset után sem változtatnak a plakátokon, mert pénteken Tordai Bence volt az, aki "provokált, zavart keltett és indulatokat szított."

  • Magyarországot megvédeni ment Brüsszelbe - ezt mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az unió általános ügyek tanácsának ülése előtt. A testület a magyar jogállamiság helyzetéről tárgyalt, miután az Európai Parlament már csaknem egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amely kimondta: az országban sérül a demokrácia. A DK szerint az ülésen a magyar emberek szabadságáról tárgyalnak. Az egyeztetés adásunk alatt ért véget, az eredményről később tájékoztatják a nyilvánosságot.

Legnézettebb videók