Műsorújság
RTL Most

Októbertől tömeges oltás H1N1 ellen

A szakemberek szerint, ha a lakosság felét beoltják, meggátolható a járvány terjedése.
"Biztosan lesznek halálos áldozatok"

Az egészségügyi miniszter ezt már akkor is mondta, amikor május elején hőkamerákat helyeztek Ferihegyre, hogy kiszűrjék a lázas betegeket. Igaza lett, de a szakemberek szerint ez még nem ok a pánikra. Ősszel már oltanak a vírus ellen.

"Októberre, mire elkezdődik az oltás, addigra több mint 4 millió ember beoltására alkalmas vakcina lesz Magyarországon"- mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Az egészségügyi világszervezet számítása szerint már az is elég, ha a lakosság felét beoltják.

"Akkor tulajdonképpen a másik fele is védelembe részesül, mert ezt teszi lehetővé, hogy a járvány terjedését gátolni tudjuk”- mondta Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

Ingyen oltják be a veszélyeztetetteket, például az időseket, krónikus betegeket, és az egészségügyi dolgozókat. Hogy rajtuk kívül kinek nem kell fizetnie, arról a tisztiorvosi szolgálat körlevélben értesíti majd a háziorvosokat.

A szakemberek azt mondják, a hagyományos influenza elleni oltásra is szükség lesz, mert arra nem jó az új vírus elleni szer. Az még kérdéses, hogy a kettőt be lehet-e adni egyszerre. De addig is marad a védekezés.

„Lázasan nem szabad közösségbe menni”- a tisztifőorvos.

Mert a vírus a lázas időszakban fertőz leginkább. Ugyanazok a tünetek, mint a hagyományos influenzánál, például tüsszögés, torokfájás.

Mióta megjelent a H1N1, a szájmaszkokból rengeteg fogyott a patikákban. Főszabály a zsebkendő használata, és a gyakori kézmosás. Rendkívüli intézkedéseket nem tesznek, jelenleg is a legmagasabb riasztási fokozat van érvényben. Egyelőre még van mód arra is, hogy egyenként vizsgáljanak ki minden fertőzést. Tömeges megbetegedés esetén azonban erre már nincs lehetőség.

Legnézettebb videók