Műsorújság
RTL Most

Mi óvhatná meg a tűző napon dolgozókat?

Hat év alatt megduplázódott a bőrrákosok száma az országban.
Tűző napon, hőség. Így is dolgoznak a munkások a szegedi Tisza-híd építésén.

„A napsugárzás ellen nem tudunk védekezni, egész évben kint vagyunk, hozzászokunk. Ez van” - mondta Tóth Mihály.

Azt mondják, a bőrük már le sem ég a napon. Pedig nem használnak faktoros védőkrémet, mert beleragadna a kosz. Világos ruhával védekeznek a káros ultraibolya sugarak ellen. De a szemüket nem védi napszemüveg, mert az nem biztonságos.

„Szerintem nem is lehet benne dolgozni fizikai munkát, vasat szerelni napszemüvegben nem is lehet. Néz bele a sötét lukba és nem látja” – mondta Gyöngyösi István, a Hídépítő Zrt. építésvezetője.

A szakemberek szerint a déli időszakban is a szabadban dolgozókat veszélyezteti leginkább az UV-B sugárzás. A bőrgyógyászok, szemészek, meteorológusok által alakított Napsugárzásvédelmi Testület szerint kötelező védelem kell.

„Lehessen valamilyen módon kényszeríteni ezeket a munkáltatókat, hogy bizonyos UV-sugárzás felett ne küldhessék ki a dolgozóikat a napra, vagy biztosítsanak nekik megfelelő és hatásos védelmet” – mondta Tóth Zoltán, az OMSZ légkörfizikusa.

Szombaton is nagyon erős volt a sugárzás. A déli napsütésben kevesebb, mint 20 perc alatt lehetett leégni. Azonban minél többször ég le valakinek a bőre, annál nagyobb a bőrrák kockázata. Egyre több ilyen beteg van.

„A rosszindulatú bőrdaganatok gyakorisága növekszik Magyarországon. 2002-ben 1400 új esetet regisztráltak, addig 2008-ban 2800 új esetet fedeztek fel az orvosok” – mondta Dr. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

A szakemberek azt tanácsolják délelőtt 11 és délután 3 között senki ne menjen a tűző napra, ha magas az UV-B sugárzás.

Legnézettebb videók