Műsorújság
RTL Most

Veszik a gyógyszereket, mint a cukrot

A szakemberek szerint ez többet árt, mint használ.
Van olyan gyógyszertár, ahol most kétszer annyian vásárolnak maszkot, mint egy hagyományos influenza szezonban.

„Naponta most már húszasával viszik, megijedtek az emberek és szájmaszkot azt visznek” – mondta Gara László gyógyszerész.

Egyre többen visznek az egyik vírusellenes gyógyszerből is, ami használhat egy esetleges sertésinfluenza fertőzés esetén. Több helyen már most kiürült a készlet, a gyártótól néhány nap alatt több ezer dobozzal rendeltek. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezeket most ne szedje be senki.

„Ezek a szerek a betegség enyhítésére szolgálnak, egy tömeges megbetegedés idején, nem megelőzésre” – mondta Falus Ferenc, országos tisztifőorvos.

Ugyanis gyógyszerrel elkerülni a fertőzést nem lehet. De, hogy a legutóbbi influenza elleni oltás biztosan véd-e, az akkor derül ki, ha Magyarország is kap vizsgálható mintát a vírusból.

„Megvan minden esély, remény és visszajelzés, hogy néhány napon belül a vírust megkaphatjuk és ebben az esetben a szokásos úton felhasználhatjuk oltóanyag előállítására” – mondta Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke.

Legkorábban 8 hét alatt tudják előállítani az első 500 ezer adagot. Utána ezt a mennyiséget hetente tudják gyártani, ha kell. A tisztifőorvos szerint, ha Európában elterjed a járvány, akkor azt Magyarország sem úszhatja meg. De abban bíznak, hogy a száraz meleg nyár gátat szab az esetleges járványnak.

Az egészségügyi pultnál eddig 9 Mexikóból érkezett utas jelentkezett, de egyiküknek sincsenek tünetei. Ferihegyen csütörtökön az érkező utasokat figyelő hőkamerát is kihelyeznek.

Legnézettebb videók