Műsorújság
RTL Most

Magyarország felkészül egy világjárványra

Összeül a Pandémia Prevenciós Bizottság, hogy a mexikói megbetegedéskeről tájékozódjon.
Bujdosó László szerint a legmegdöbbentőbb a mostani járványban, hogy a vírus trópusi körülmények között, melegben is terjed. A bizottság elnöke azt mondta: még az öreg virológusok is Magyarországon csak egy olyan 80-es évekbeli nyári influenza-fertőzésre emlékeznek, amely kis kiterjedésű, lokális volt. "Vehemens" influenzajárvány azonban még nem fordult elő ebben az évszakban. A szakember szerint épp ezért számos kérdést felvet a mostani mexikói járvány, például azt, hogy valóban influenza-vírusról van-e szó, és ha igen, akkor pontosan milyenről.

A főorvos azt is elmondta, hogy megpróbálnak mintát szerezni a vírusból, hogy Magyarországon is vizsgálhassák. A mostani technika mellett valószínűleg jövő héten már elkészül a labioratóriumokban a vírus nemzetközi meghatározása, és ennek alapján el lehet készíteni a védőoltást is - mondta. Bujdosó László hozzátette: Magyarország oltóanyag "nagyhatalom", így akár a segítségét is felajánlhatja az Egyesült Államoknak a vakcina gyártásában.

A Pandémiás Prevenciós Bizottságot 2004-ben azért hozták létre, mert az elmúlt több száz év tapasztalata alapján egyre valószínűbb, sőt szinte biztos, hogy 5-10 éven belül influenza világjárvány tör ki. Ilyen volt 1918-19-es "spanyol nátha", illetve az 1968-69-es "hongkongi náthát", amelyek miatt több tízmillió ember halt meg. A bizottság feladata, hogy megfelelő felkészüléssel próbálja elkerülni, hogy a világjárvány egészségügyi és gazdasági katasztrófát okozzon. Ugyanis, egy ilyen világjárványban Magyarországon 2,5 millió ember betegedne meg, és ha az állam semmit nem tenne, a gazdasági kár is elérhetné az 1200 milliárd forintot - mondta korábban Bujdosó László.

A Külügyminisztérium is gyűjti az információkat

Egyelőre még korai bármiféle lépést tenni Magyarországon a Mexikóban terjedő sertésinfluenza miatt - mondta a Független Hírügynökségnek Szelestey Lajos vasárnap. A Külügyminisztérium szóvivője megerősítette: figyelik a helyzetet, gyűjtik az illetékes hatóságoktól az információkat, és ha szükséges, intézkedni fognak.

Vasárnap estig senki nem jelezte a Mexikóban tartózkodó magyar turisták, illetve az ott élő magyarok közül, hogy a sertésinfluenzával összefüggésbe hozható tüneteket tapasztal magán - közölte a Független Hírügynökséggel a mexikói magyar nagykövet vasárnap. Dehelánné Dörömbözi Teréz elmondta, a turisták egyelőre szabadon beléphetnek Mexikó területére, de a helyi hatóságok már a reptéren figyelmeztetik őket a kockázatokra.

A nagykövet elmondta: a mexikói egészségügyi miniszter azt tanácsolja minden turistának, hogy lehetőleg ne menjen emberekkel zsúfolt, zárt helyekre, mosson gyakran kezet, szorítsa a minimumra az üdvözlő puszikat és kézfogásokat, illetve ne vegyen élelmiszert utcai árustól. Az óvintézkedésekről szinte az összes napilap, tévé és rádió folyamatosan tájékoztatja az embereket, ezen kívül arcra illeszthető maszkokat osztogatnak a reptéren, az autóbusz végállomásoknál, a metró kijáratnál illetve a forgalmasabb csomópontokban.

Dehelánné Dörömbözi Teréz elmondta: a mexikói turistáknak számolniuk kell azzal is, hogy a sertésinfluenza hírére a múzeumok bizonytalan időre bezártak, a templomokban pedig nem tartják meg a hétvégi misét. Az óvintézkedések részeként az óvodák és iskolák is bezártak május 6-ig, és az adóbevallások leadásának határidejét is elhalasztották.

Az országos tisztifőorvos óvatosságra int

Falus Ferenc szerint Magyarországon egyelőre nincs ok aggodalomra, azonban mivel az új vírustörzs emberről emberre terjed, nem árt óvatosnak lenni. Az országos tisztifőorvos szerint a kór lappangási ideje 1-10 nap, ezért arra int mindenkit, aki az elmúlt 10 napban érkezett haza Mexikóból, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha influenza-szerű tüneteket tapasztal.

Az országos tisztifőorvos elmondta: az Egyesült Államokból indult, és Mexikóban járványos megbetegedést okozó vírustörzs a sertésinfulenza H1N1 egyik változata, amit egyelőre nem ismernek a szakemberek. Gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük - mondta.

Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók