Műsorújság
RTL Most

Itt az allergia-szezon!

Azért fontos figyelni a pollen-naptárt, mert az allergiások fel tudnak készülni a virágzásra.
Városi tüdővel az erdőben. Ez a család tudatosan jár kirándulni. Orvosuk ugyanis azt tanácsolta: így erősítsék immunrendszerüket. Az apáról és fiáról már kiderült, hogy allergiás, a kislány pedig egyre többet szipog.

„A mozgás támogatja az allergia feldolgozását. Én magam is allergiás vagyok, de csak augusztusban, a parlagfűre” – mondta Nagy Róbert.

Az éger és a mogyoró már el is szórta a pollenjeit. Jelenleg a ciprus és a tiszafafélék virágpora száll a levegőben, de hirtelen megnőtt a kőris, a nyár, a fűz és a szil pollenszintje is a levegőben.

Hirtelen jött a jó idő és a tavasz. Már rügyeznek a fák. Szakemberek szerint ilyenkor újra oda kell figyelni az allergiásokra, és el kell kezdeni minél hamarabb a védekezést.

Az időben elkezdett kezelés sokat segíthet az allergiáson - mondják az orvosok. De segít átvészelni a pollenes időket a tengervizes orrspré is, ami nedvesen tartja a nyálkahártyát. A Környezetegészségügyi Intézet azt kéri a kerttulajdonosoktól, hogy kezdjék el nyírni a füvet.

„Még mielőtt kalászt hajtana a fű, azelőtt kell elkezdeni a fűnyírást, rendszeresen kéthetente kell nyírni. Ezzel az egyéb növényeket vissza kell szorítani” – mondta Dr. Páldy Anna, az ÁNTSZ OKI főigazgató-helyettese.

19 ilyen szerkezettel mérik Magyarországon a pollen-koncentrációt. Arra a 32 növényre és gombára koncentrálnak, amelyre legtöbben allergiásak Magyarországon - a felmérések szerint minden negyedik ember.

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

  • Lopás után egy közeli cukrászdába ment a tolvaj, és ez lett a veszte. A vendéglátóhely kamerája felvételt készített róla, így találták meg a rendőrök. Ő az, aki még júniusban egy fővárosi iskolából az évzáról alatt kétmillió forint értékben vihetett el telefonokat, pénzt és bankkártyákat.

Legnézettebb videók