Műsorújság
RTL Most

Drámai döntő, utcai balhé

Drámai döntő az Európa-bajnokságon: a portugál válogatott legnagyobb sztárja nélkül is legyőzte a házigazda franciákat. A meccs elején lesérült Cristiano Ronaldo a partvonalon kívülről valósággal fanatizálta csapattársait, akik a hosszabbításban be is lőtték a győzelmet jelentő gólt. A stadionon kívül a futballhuligánok pedig még egyszer utoljára csatatérré változtatták Párizs utcáit.

Portugál dráma a döntő 18. percében. Egy kemény belemenés után földön a csapatkapitány. Christiano Ronaldo ezután már csak pár percet bírt a pályán, térdsérülése miatt nem tudta folytatni a meccset. Az edző és a szurkolók arcára egyaránt kiült a sokk, amikor a világsztárt le kellett cserélni.

„Ronaldo két gólt fog rúgni, és így nyerünk kettő-nullra!” - bizakodtak a portugál szurkolók még a meccs előtt. A legtöbben minden bizodalmukat a többszörös aranylabdásba helyezték.

Éppen ezért, amikor Ronaldo megsérült, sokan azt gondolták, hogy ezzel el is dőlt a meccs. De sem a portugálok, sem a sztár nem adta fel a reményt. A többszörös aranylabdás a partvonalon kívülről biztatta társait, a szünetben pedig olyan erejű lelkesítő beszédet mondott, ami a jelenlévők szerint valósággal fanatizálta a csapatot.

A lelkesedésnek meg is lett az eredménye: a portugálok a hosszabbítás második félidejében egy váratlan lövéssel megszerezték a győzelmet jelentő gólt. Ronaldo ezután önkéntes másodedzővé előlépve szinte már extázisban tüzelte csapatát a partvonalról. Amikor aztán magasba emelte a győzelmi serleget, nem is tudta visszatartani könnyeit.

Portugália először nyert nemzetközi tornát, a szurkolók örömmámorban ünnepeltek, a játékosok pedig Santos edzőt dobálták a magasba a történelmi siker után.

„Sírok az örömtől. Még emlékszem 2004-re, amikor otthon vesztettük el az Eb-döntőt a görögökkel szemben. Most azonban megmutattuk, hogy erősek vagyunk, és még Ronaldo nélkül is győzni tudtunk! Bajnokok vagyunk!” - lelkendezett még mindig hitetlenkedve a sikertől egy lisszaboni szurkoló a Diadalív árnyékában.

Annál nagyobb volt a franciák szomorúsága.

„Nehéz ezt megemészteni, főleg azután, hogy a németeket hogy megvertük az elődöntőben” - kesergett egy nő.

„Portugália nem érdemelte meg a győzelmet, az egész torna alatt nem csináltak semmit” - vélte egy másik csalódott hazai szurkoló.

A legdühösebbek aztán a rendőrökön vezették le haragjukat. Üvegekkel kezdték dobálni őket. Könnygáz és vízágyú volt a válasz, ezekkel kellett megfékezni a randalírozó kemény magot. A leghevesebb összecsapások az Eiffel-torony alatt kialakított szurkolói zónánál voltak. A drukkerek gyújtogatni kezdtek, először csak szemeteskukákat, aztán már motorokat és autókat is. A rendőrök legalább 40 embert vettek őrizetbe.

Párizs többi részén ettől függetlenül a portugál szurkolók egész éjszaka ünnepelték a győzelmet. A Diadalív tere és az abba torkolló Champs Elysées egy hatalmas utcabál helyszínévé változott, zenével, táncoló emberekkel és rengeteg tűzijátékkal.

Legnézettebb videók