Műsorújság
RTL Most

Nyakon csípték az embercsempész bandát

Vietnamiak csempészetére szakosodott nemzetközi bűnbandát lepleztek le. Magyarországon 12 embert fogtak el.
Az Europol koordinálásával több uniós ország hajtott végre nagyszabású akciót kedden Európa szerte, a cél az volt, hogy leleplezzék a vietnámiak csempészetére szakosodott bűnbandákat. Összesen 42 helyen tartottak házkutatást, 31 embert fogtak el és 66 illegális bevándorlóra bukkantak - mondta el a rendőrség budapesti, nemzetközi sajtótájékoztatóján André Baker, az Egyesült Királyság szervezett bűnözés elleni ügynökségének igazgató-helyettese. Hangsúlyozta, hogy kétségbeesett vietnámiak próbálnak hazájukból általában Angliába eljutni, a szervezett bűnözés pedig kihasználja őket. Fejenként 20 ezer euróért intézik az embercsempészek az utazásokat, ha pedig a külföldiek nem tudnak fizetni, dolgoztatják őket, gyakran cannabis ültetvényeken.

"Magyarországon 11 helyen tartottak házkutatást és 12 embert fogtak el az összehangolt akcióban" - mondta Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda migrációs ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője.

Hét magyar és öt vietnámi van a gyanúsítottak között: öten előzetes letartóztatásban, egy ember házi őrizetben, négyük ellen lakhelyelhagyási tilalom van érvényben és ketten védekeznek szabadlábon. A gyanú ellenük bűnszervezetben, üzletszerűen, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészet. Az osztályvezető szerint várhatóan még további öt-hat elfogás lesz az ügyben.

Idén márciusban indult a nyomozás. Eddig annyit tudni, hogy az embercsempészek fiktív meghívólevelek alapján kiállított vízumokat szereztek a vietnámiaknak, akik a hamis dokumentumokkal általában repülővel érkeztek Budapestre. Előfordult, hogy soha meg nem tartott konferenciára jöttek - a papírok szerint - illetve olyannal is találkoztak a nyomozók, amikor egy cég nevében, annak tudta nélkül hívták meg a vietnámiakat. A külföldiek általában néhány napot tartózkodtak Magyarországon, majd együtt vagy egyenként, repülővel vagy autóval tovább indultak Franciaország vagy Németország felé.

Boross Zoltán beszélt arról is, hogy a hanoi konzulátus dolgozóit is ellenőrzik, arra azonban nem válaszolt, hogy információik szerint a kinti tisztségviselők fogadtak-e el pénzt a vízumok kiállításáért.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Hongkongban újra összecsaptak a Kína-párti és a kormányellenes tüntetők. Először egy bevásárlóközpontban tört ki verekedés a két tábor között, majd a rendőrök közbeléptek. Később azonban az utcákon is folytatódtak a zavargások. Több embert letartóztatottak.

  • 230 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Kúria Érd fideszes polgármesterét, szerintük ugyanis az uniós választás előtt T. Mészáros András jogszerűtlenül buzdította levélben az első szavazókat: voksoljanak a Fideszre. A rendőrség szerint azonban bűncsselekmény nem történt, ezért két hete megszüntették a nyomozást - írta meg a 24.hu. A helyi ellenzék közös polgármesterjelöltje, Csőzik László az ügyészséghez fordult, szerintük a rendőrség nem nyomozott elég alaposan.

  • Nem esne el Budapest 1000 milliárd forint fejlesztési támogatástól, de az nem mindegy, hogy ki dönthet annak felhasználásáról, erről Tarlós István főpolgármester beszélt. Karácsony Gergely ellenzéki jelölt szerint Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter megzsarolta a budapestieket azzal a korábbi nyilatkozatával, amely szerint a Budapest fejlesztésére vonatkozó megállapodás addig érvényes, amíg Tarlós István a főpolgármester.

  • Az ellenzéki polgármesterjelölt és a helyi Fidesz is feljelentést tesz Egerben azért, mert mindannyian azt feltételezik riválisukról, hogy visszaéltek az ajánlóíveiket aláírók személyes adataival. Az ügy abból indult ki, hogy az ellenzéki pártok által támogatott Mirkóczki Ádám szerint a kormánypárti polgármester, Habis László íveiről egy eddig nem politizáló független jelölt íveire másoltak személyes adatokat. Az érintettek szerint ilyen nem történt.

  • Nyomozást indított a rendőrség a közvéleménykutatásnak álcázott lejárató telefonhívások miatt Pécsen. Ezt az Index írta meg. A kérdezőbiztosként bemutatkozó ismeretlenek az ellenzéki polgármesterjelöltet, Péterffy Attilát egyebek mellett családon belüli erőszakkal hozták összefüggésbe. A rendőrök rágalmazás gyanújával nyomoznak.

  • A magyar irodalom egyik legismertebb alakjáról a világ minden részén megemlékeztek a nagy lapok. Az író hosszan tartó betegség után, 86 évesen halt meg. Konrád Györgyöt a főváros saját halottjának tekinti.

  • Könnygázzal fújt le egy tanítónő egy hat és egy hét éves gyereket az osztályteremben Tasnádszántón. A magyar határhoz közeli településen dolgozó pedagógus ezt azzal magyarázta, hogy a gyerekek megtámadták. A tanárt kirúgták, és őrizetbe is vette a rendőrség. Akár hét év börtönbüntetést is kaphat.

  • Tűz egy brazil kórházban, 11-en meghaltak. Egy riói klinikán csaptak fel a lángok valószínűleg elektromos rövidzárlat miatt. Az épület gyorsan megtelt füsttel és többen már nem tudtak kimenekülni. A betegeket más kórházakban helyezték el.

  • Súlyos személyiségzavaros betegeken és skizofréneken is segít egy 3 éves spániel. Zsebi akár azt is képes elérni, hogy szorongó páciensek is megnyíljanak a pszichiáter előtt. Gazdájával bemutatót tartottak a Semmelweis Egyetem Egészség Napján. Ahol szó volt arról is, milyen pszichés segítségre szorulnak a külföldre költözők.

Legnézettebb videók