Műsorújság
RTL Most

Nyakon csípték az embercsempész bandát

Vietnamiak csempészetére szakosodott nemzetközi bűnbandát lepleztek le. Magyarországon 12 embert fogtak el.
Az Europol koordinálásával több uniós ország hajtott végre nagyszabású akciót kedden Európa szerte, a cél az volt, hogy leleplezzék a vietnámiak csempészetére szakosodott bűnbandákat. Összesen 42 helyen tartottak házkutatást, 31 embert fogtak el és 66 illegális bevándorlóra bukkantak - mondta el a rendőrség budapesti, nemzetközi sajtótájékoztatóján André Baker, az Egyesült Királyság szervezett bűnözés elleni ügynökségének igazgató-helyettese. Hangsúlyozta, hogy kétségbeesett vietnámiak próbálnak hazájukból általában Angliába eljutni, a szervezett bűnözés pedig kihasználja őket. Fejenként 20 ezer euróért intézik az embercsempészek az utazásokat, ha pedig a külföldiek nem tudnak fizetni, dolgoztatják őket, gyakran cannabis ültetvényeken.

"Magyarországon 11 helyen tartottak házkutatást és 12 embert fogtak el az összehangolt akcióban" - mondta Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda migrációs ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője.

Hét magyar és öt vietnámi van a gyanúsítottak között: öten előzetes letartóztatásban, egy ember házi őrizetben, négyük ellen lakhelyelhagyási tilalom van érvényben és ketten védekeznek szabadlábon. A gyanú ellenük bűnszervezetben, üzletszerűen, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészet. Az osztályvezető szerint várhatóan még további öt-hat elfogás lesz az ügyben.

Idén márciusban indult a nyomozás. Eddig annyit tudni, hogy az embercsempészek fiktív meghívólevelek alapján kiállított vízumokat szereztek a vietnámiaknak, akik a hamis dokumentumokkal általában repülővel érkeztek Budapestre. Előfordult, hogy soha meg nem tartott konferenciára jöttek - a papírok szerint - illetve olyannal is találkoztak a nyomozók, amikor egy cég nevében, annak tudta nélkül hívták meg a vietnámiakat. A külföldiek általában néhány napot tartózkodtak Magyarországon, majd együtt vagy egyenként, repülővel vagy autóval tovább indultak Franciaország vagy Németország felé.

Boross Zoltán beszélt arról is, hogy a hanoi konzulátus dolgozóit is ellenőrzik, arra azonban nem válaszolt, hogy információik szerint a kinti tisztségviselők fogadtak-e el pénzt a vízumok kiállításáért.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók