Műsorújság
RTL Most

Felfüggesztett börtön Lengyel Zoltánnak

Hivatalos személy elleni erőszakkal, könnyű testi sértéssel és becsületsértéssel vádolták.
A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság hétfőn helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság májusi döntését, mely szerint az országgyűlési képviselőt két évre felfüggesztett, nyolchónapnyi börtönbüntetésre ítélte. A korábbi döntés ellen a vádlott enyhítésért, az ügyészség pedig súlyosbításért fellebbezett.

A vád szerint a Lengyel Zoltán által vezetett gépkocsit 2007. július 8-án este 23 óra után az I. kerületi Alagút utcánál a rendőrök megállították, de az országgyűlési képviselő igazolványok helyett csupán a képviselőknek kiállított parlamenti parkolási engedélyt tudta felmutatni. Telefonon kérte élettársát, hogy hozza oda az iratait, mert megállították őt a rendőrök, akiket a vád szerint trágár jelzővel illetett. Ezt a trágár kifejezést a rendőrök rákérdezésére állítólag meg is ismételte. Ezután elő akarták állítani, amiből dulakodás lett, és Lengyel Zoltán a vád szerint megütötte az egyik rendőrt. Végül a képviselőt hátrabilincselt kézzel, gyalog bevitték a kapitányságra.

Tovább csökkenhet a parlament létszáma, ha Lengyelnek vissza kell adni mandátumát

A jogerősen elítélt Lengyel Zoltánnak várhatóan vissza kell adnia képviselői mandátumát. Ha megszűnik a mandátum, a parlamentnek már csak 383 aktívan politizáló képviselője lesz.

A képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a bíróság az ítéletet megküldi az Országgyűlés elnökének. A mandátum várhatóan összeférhetetlenség miatt megszűnik. Előtte azonban az Országgyűlés elnöke kiadja az ügyet a mentelmi bizottságnak, amely határozati javaslatot hoz, majd arról szavaz a parlament.

Lengyel Zoltán független képviselő, de előtte az MDF frakció tagja volt, azt megelőzően pedig a fideszes jelöltként Fejér megye 6. választókörzetéből jutott a törvényhozásba.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók