Műsorújság
RTL Most

Rendőrkézen a bibliatolvaj

A férfi a gyanú szerint 3 értékes bibliát lopott el egy lelkész otthonából.
Mint arról a Független Hírügynökség már beszámolt, szeptember 28-án törtek be egy református lelkész zuglói otthonába, ahonnan készpénzt, ékszereket, egy antik órát és három bibliát vittek el. Az egyik az 1590-ből való, Károlyi Gáspár által fordított vizsolyi biblia, a másik az 1626-os Káldi György által fordított első katolikus biblia, a harmadik pedig egy francia festő képeivel illusztrált, 1866-ban íródott német nyelvű szentkönyv.

Az ügy kapcsán október 16-án egy fóti házban tartottak házkutatást a rendőrök, ahol több értékes tárgy is előkerült, köztük a bibliák is. A ház tulajdonosa és fia egy kitalált történetet adtak elő a rendőröknek, végül azonban bevallották, hogy kitől kapták azokat. Az volt a feladatuk, hogy az értékesítsék az értékes holmit, amelyekért a feketepiacon pár száz ezer forintot kaphattak volna. Az orgazdákat előzetes letartóztatásba helyezték, de a betörőt ekkor még nem találták meg a rendőrök, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A rendőrök csütörtökön fogták azt a férfit, akit a betöréssel gyanúsítanak - tájékoztatott vasárnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A nyomozók látkörébe egy 33 éves férfi került, ezért lakcímét és tartózkodási helyeit többször is ellenőrizték, de mostanáig nem akadtak a nyomára. A rendőrök éppen egy erzsébetvárosi címet ellenőriztek, amikor feltűnt nekik egy társaság, akik akkor léptek ki egy lépcsőházból. Mivel egyikükre tökéletesen ráillett a személyleírás, megvárták, míg kocsijukkal elhajtanak, majd Zuglóban megállították őket. Mint kiderült, egyikük valóban az a férfi, akit már több hete keresnek. Ellene jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt indítottak eljárást, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatását is.

Az értékes könyvek sérülések nélkül úszták meg a kalandot, noha az egyikből több lap is kiesett, amikor a betörő a zuglói házból elmenekült. Később ezek a lapok is előkerültek. A vizsolyi bibliából körülbelül 50 darab van a világon, egyik példányáért 22 millió forintot adtak egy árverésen, még 2006-ban.

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók