Műsorújság
RTL Most

Előkerült az ellopott Vizsolyi Biblia

Egy házkutatáson találták meg az értékes könyvet Fóton. Az orgazdákat elfogták.
Még a rendőrség épületében is gépfegyveres őrök vigyáztak az előkerült műkincsekre. A szigorú intézkedés nem véletlen, a megkerült Bibliák több tízmillió forintot érnek.

A zuglói lakásból összesen öt könyvet loptak el, köztük az 1590-ben kiadott Vizsolyi Biblia egy példányát is. A tolvaj menekülés közben elszórt pár lapot a Bibliából, ezeket a nyomozók találták meg. A műkincsekre végül Fóton, egy családi házban bukkantak rá. A tolvajt még keresik, de a két feltételezett orgazdát – egy 51 éves férfit és fiát - elfogták a lakásban.

„Ők nem vették, hanem értékesítés céljából kapták meg, azért, hogy továbbadják. Feltehetően pár százezer, félmillió, egymillió forint közötti összegért kelhetett volna el a feketepiacon ez a Biblia” – mondta Varga Attila, a BRFK osztályvezetője.

A tolvajt a nyomozók még keresik. A két férfi a nyomozóknak azt mondta, hogy a Bibliákat a Verseny utcai piacon néhány tízezer forintért vásárolták. A gond csak az volt a történettel, hogy akkor a piacot már több mint egy hete bezárták.

A tolvaj a rendőrök szerint nem tudta, milyen értékes zsákmányt visz magával. Az eredeti Vizsolyi Bibliából összesen 52 példány maradt fenn, ezek közül 24 külföldön van, egyet pedig a vizsolyi templomban őriznek. Ezt 2002-ben szintén ellopták, de másfél évvel később Komáromban megtalálták.

Legnézettebb videók