Műsorújság
RTL Most

Több letartóztatás önbíráskodás miatt

Sok helyen még mindig nem nyugodtak meg a kedélyek a romák elleni támadások miatt.
A roma támadások gyanúsítottait alig több mint egy hete fogták el. Sok helyen ezt mégsem hiszik el a cigányok. Erről egyeztettek ma rendőrségi és roma vezetők.

Tarnazsadányban például még mindig maguk járőröznek a romák. Egy másik csapat roma augusztusban egy fekete terepjárót állított meg Gávavencsellőn azért, mert azt gyanították, hogy talán a támadók ülnek benne, pedig vadászok voltak.

„Az önbírsákodás bűn” - mondta az országos rendőrfőkapitány, aki szerint többször is előfordult az utóbbi időben, hogy romák maguk akartak bosszút állni számukra gyanús autók tulajdonosain.

„Őrizetbe vétel és előzetes letartóztatások is történtek ilyen ügyekben. Holnap is ezt tesszük, és holnapután.”

Kolompár Orbán szerint ez a különböző híresztelések miatt is lehet.

„Ami gyakorlatilag fontos a média szempontjából, jó lenne nem kételyeket gördíteni a gyilkosok elfogásának kézrekerítése tekintetében” – mondta Kolompár Orbán, az Országos Cigány önkormányzat elnöke.

A Külügyminisztérium főosztályvezetője az egyeztetésen arról beszélt, hogy súlyos következményei lehetnek annak, ha roma családok tömegesen kérnek menedékjogot, főleg Kanadában.

Így az is előfordulhat, hogy Kanada visszaállítja a tavaly márciusban eltörölt vízumkényszert Magyarországgal szemben.

„Nem kell nagyon részleteznem, hogy a belpolitikai vonatkozásban, ha most minden magyar állampolgárral szemben megint visszaáll a kanadai vízumkényszer, az nyilván adhat táptalajt egy romallenes hangulatnak” - mondta Berta Krisztina, a Külügyminisztérium főosztályvezetője.

Arra kérte a roma vezetőket, hogy felelősséggel kezeljék a kivándorlás kérdését.

Hasonló videók

  • Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
    Magyarország harmadik legnagyobb városa, és az egyike a két megyeszékhelynek, ahol jelenleg nem kormánypárti a polgármester. Pezseg a kulturális élet, alacsony a munkanélküliség, de sokan úgy látják, a város ellenzéki vezetése miatt komoly lehetőségektől esik el. Szegedet 2002 óta a szocialista Botka László vezeti.

  • Minden jogi kérdést tisztáztak - ezt mondta a magyar jogállamiságról szóló brüsszeli meghallgatás után az  igazsgáügyi miniszter. Varga Judit szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen a migráció elutasítása miatt. Az Unió soros elnökségét ellátó Finnország európai ügyekkel foglalkozó minisztere szerint viszont erről szó sincs, pusztán meghallgatták a magyar kormány álláspontját a vitában. A DK úgy reagált: a magyarok szabadásága az eljárás tétje.

  • Elhunyt Gallai Péter, a Piramis és a Bikini együttes zenésze. A billentyűs, zeneszerző halálát a Piramis együttes Facebook oldalán közölte. Gallai Péter a '70-es '80-as években írta a Piramis zenekar több meghatározó slágerét. 65 éves volt.

  • A világgazdaság elleni iráni támadásnak nevezte a szaúdi olajfinomítóval szembeni dróntámadásokat az Egyesült Államok energetikai minisztere. Irán szerint viszont alaptalanok az ellenük felhozott amerikai vádak. Az akciót egyébként az irániak által támogatott jemeni húszi lázadók vállalták magukra, ám egyre több jel utal arra, hogy nem ők állnak a légicsapás mögött.

  • Évtizedek óta nem látott mértékben drágult hétfőn a nyersolaj a Szaúd-arábiai olajterminálokat ért hétvégi támadássorozat után. A GKI Gazdaságkutató szerint ha a létesítményekben nagyobb károk keletkeztek és hosszabb ideig tart majd a helyreállításuk, akkor Magyarországon is nagyobb mértékben drágulhatnak az üzemanyagok. A benzinért és a gázolajért szerdától ugyanannyit kell fizetni, mint most.

  • Hivatalosan ugyan csak egy Fidesz által támogatott polgármester-jelölt indul Szegeden az önkormányzati választáson, de Botka Lászlónak négy kihívója is van. Van, aki iparfejlesztést ígér, más munkahelyeket, és többen a kormánnyal való jobb együttműködést hangsúlyozzák. A jelenlegi szocialista polgármester viszont folytatni szeretné a munkát. Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.

  • Megafonnal ábrázolja és komolytalannak állítja be Tarlós István kihívóit a Fidelitas a plakátjain. A kampányban viszont épp a főpolgármester érkezett ilyen eszközzel egy sajtótájékoztatóra múlt pénteken. A Fidesz ifjúsági szervezete azt írta, hogy az eset után sem változtatnak a plakátokon, mert pénteken Tordai Bence volt az, aki "provokált, zavart keltett és indulatokat szított."

  • Magyarországot megvédeni ment Brüsszelbe - ezt mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az unió általános ügyek tanácsának ülése előtt. A testület a magyar jogállamiság helyzetéről tárgyalt, miután az Európai Parlament már csaknem egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amely kimondta: az országban sérül a demokrácia. A DK szerint az ülésen a magyar emberek szabadságáról tárgyalnak. Az egyeztetés adásunk alatt ért véget, az eredményről később tájékoztatják a nyilvánosságot.

Legnézettebb videók