Műsorújság
RTL Most

Magas a gyermekhalandóság hazánkban

Minden tizenkettedik gyerek öt éves kora előtt meghal a világon. Az UNICEF ma ismertetett jelentése szerint Magyarországon is viszonylag magas a gyermekhalálozási arány, minden ezer gyerekből kilenc meghal, mielőtt betöltené ötödik évét. Ennek fő oka a szegénység, a rossz lakáskörülmények és a koraszülések magas aránya.

Évente majdnem hétszáz csecsemő hal meg Magyarországon. A halálokok nagy része a születéshez és annak körülményeihez kapcsolódnak, sok újszülött túl korán és kis súllyal jön a világra, amin aztán már nem lehet segíteni. Az adatok szerint tavaly nyolc csecsemő belehalt szülei bántalmazásába. A szakorvosok és szociológusok szerint alacsonyabb lenne a csecsemőhalandóság aránya, ha a kismamák szűrésekre járnának és beszélgetnének a védőnőkkel.

„ Komoly gond, hogy az anyák egy része nem jár terhesgondozásra és bizony a dohányzás visszaszorítása is csökkentené a koraszülések számát” – nyilatkozta az RTL Klub híradónak Dr. Kecskeméti Edit, az UNICEf Magyarország igazgatója.

Az egy és öt év közötti gyermekek halálozásának aránya már jóval alacsonyabb, mint a csecsemőké. A betegségek mellett a közúti, főleg biciklis balesetek okozták tavaly a legtöbb kisgyermek halálát.

„Amikor már nagyobbacskák, úgy 4-5-6 éves korban és elkezdenek közlekedni, biciklivel, akkor van a legtöbb ütközés autóval és mivel Magyarországon nincs kultúrája a bukósisaknak, a baleseteknél a fejsérülések nagyon gyakoriak” – jelentette ki Dr. Bényi Mária főtanácsos.

Az ENSZ gyermekalapjának jelentése szerint Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákiában a térséghez képest is magas a halálozási arány, aminek a szegénység, a rossz lakáskörülmények és a gyermekekkel szembeni rossz bánásmód is okai lehetnek.

Legnézettebb videók