Műsorújság
RTL Most

Botrányos képhamisítás

A szakvéleményező szerint nem eredeti az a Ferenczy-festmény, amelyet a jövő héten akartak elárverezni az egyik budapesti galériában több mint 3 millió forintért.

A festmény idén áprilisban bukkant fel egy belvárosi galéria árverésén. A kép jobb alsó sarkában jól látható a festmény készítőjének, Áldor János Lászlónak a neve. A kép kikiáltási ára 80 ezer forint volt, de senki sem vásárolta meg.

Néhány hónappal később már egy másik budapesti galéria katalógusa hirdette a képet. A festmény és mérete is tökéletes mása az Áldor-képnek, csakhogy a jobb alsó sarokban itt már Ferenczy Károly szignója látható. Ennek a képnek a kikiáltási ára péntekig 3 millió 800 ezer forint volt. A galéria egyik tulajdonosa azt mondta, hogy az RTL Klub Híradójától értesült a kép történetéről és visszavonta a jövő hét végi aukció kínálatából. Interjút azonban nem adott és a galériában készült felvételeket is letiltotta. 

A Ferenczy-festmény szakvéleményét a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének egyik szakértője írta. Ő sem nyilatkozott híradónknak. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írta:

'A Ferenczy Károly szignóval jelzett, fiatal lányt ábrázoló festményről... írott szakvéleményemet az újonnan tudomásomra jutott információk ... alapján a mai napon visszavonom.'

Azt még nem lehet tudni, hogy ki, kinek a megrendelésére hamisította meg a kép aláírását. A büntető törvénykönyv szerint, ha valaki olyan festményt akar eladni, amiről tudja, hogy hamisítvány, akkor csalás miatt indulhat ellene eljárás, amiért akár 10 év börtönt is kaphat.

Hasonló videók

 • 5 süntestvér vészeli át a telet a Mályi Madármentő Állomáson. Az állatokat egy kutya találta egy kertben. Nem volt velük az anyjuk, így a Mályi Madármentő Állomásra kerültek. A sünik még annyira picik, hogy biztos nem élték volna túl a telet. Az öt kisállatot az állomáson felhízlalják, tavasszal pedig erősen, egészségesen engedik vissza a szabadba. Ráadásul a napokban az 5 süntestvér mellé - kalnados úton -  6 további tüskés apróság érkezett az állatmentőkhöz, így már 11 apró sünnek kell gondját viselniük.

 • Csütörtökön folytatódott a Dózsa György úti halálos baleset tárgyalása, ahol újabb részletek derültek ki. A törvényszéken bemutatott felvételen az látszik, hogy a vádlott, M. Richárd a mobiltelefonjával videózta magát a balesetet megelőző másodpercekben.

 • Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. 30 éve megállapodással, de nem egyetértésben zárta ülését a Nemzeti Kerekasztal. Ez volt az a fórum, amin az ellenzéki pártok, az MSZMP, valamint társadalmi szervezetek vezetői találkoztak azért, hogy Magyarország demokratikus átalakításáról tárgyaljanak. A résztvevők az államfő választás módjáról nem tudtak megegyezni.

 • Nem tudja kifizetni a teljes bért alkalmazottainak az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség. A korábban egyházként működő szervezet vezetője azt mondta, egy korábbi ingatlanügy illetékét vonták le tőlük, emiatt kerültek nehéz helyzetbe. Iványi Gábor szerint a kormány szándékosan nem adja vissza nekik az egyházi státuszukat, pedig úgy mentesültek volna az illeték alól. A Miniszterelnökség erre annyit reagált, a törvény egyértelmű.

 • Egyetlen kormánypárti képviselő sem ment el az Országgyűlés klímaügyi rendkívüli ülésére, így azt lényegében meg sem tartották. Az ellenzéki pártok egységesen bírálták a kormányt és a kormánypárti politikusokat, amiért nem veszik komolyan a klímaváltozást és a globális felmelegedést. A Fidesz-KDNP szerint az ellenzék csak kampánycélokra akarta használni a parlamentet.

 • Leomlott egy támfal egy budavári építkezésen hétfő este, amikor egy markoló próbált több méter mélyről kiemelni egy kisebb munkagépet. Csak néhány centin múlott, hogy a 20 tonnás jármű nem fordult bele az árokba. Az önkormányzat szerint nem volt engedélye a kivitelezőnek építési munkálatok végzésére csak régészeti feltárásokra, a kivitelező cég szerint viszont amilyen munkát végeztek, arra megvolt az engedélyük.

 • Rendületlenül hisz a debreceni közoktatás sikerében - így kommentálta a civishir.hu portálnak Debrecen polgármestere, hogy ő maga a városban most átadott, évi csaknem 3 millió forintos tandíjért igénybe vehető nemzetközi iskolába íratta a lányát. Papp László azt is mondta, gyermekei oktatását magánügynek tekinti. A DK szerint máshol Debrecenben zebrát sem festenek az iskolához, így a polgármesternek le kellene mondania.

 • Senki nem akar polgármester lenni Lakhegyen és képviselőnek se jelentkeztek ezért elmarad a helyi választás a Zala megyei községben. A helyiek szerint a többség kiábrándult a politikából, ezért nincsenek jelöltek az önkormányzati választásra. Hasonlóan járt Apátvarasd, Rábaszentandrás és Balatonszepezd is. Ezeken a helyeken később időközi választást tartanak.

 • Kevés az orvos vagy túl sok a beteg - ezzel indokolták a budapesti szakrendelőkben, hogy miért kell akár három hónapot is várni hasi ultrahang vizsgálatra. Azután néztük meg a budapesti ultrahang-helyzetet, hogy tegnap beszámoltunk arról, hogy a XI. kerületben egyáltalán nem tudnak időpontot adni vizsgálatra. Az emberi erőforrások minisztériumánál azt írták: várhatóan jövőre készül el a szakrendelői várólista rendszer.

   

Legnézettebb videók