Műsorújság
RTL Most

Szemétégető miatt ágyúzták Ausztriát

A szentgotthárdiak Ausztria felé irányított ágyúval tiltakoztak a tervezett hulladékégető ellen.
Szentgotthárd főutcájáról az osztrák határra indulnak, ott sütötték el az ágyút. Több százan tiltakoztak így a városuk közelébe tervezett szemétégető ellen.

„Kissé provokatív nyilván ágyúval kivonulni a határra, de mi úgy gondoljuk, hogy az az igazi provokáció, hogyha egy várost, egy országot olyan dologgal fenyegetnek, ami a testi és lelki egészségét rombolja” – mondta Soós Zoltán, a ProNas Környezetvédő Egyesület elnöke.

Csatakiáltás és ágyúlövés a határon át Ausztria felé. Az ágyúkban nem volt lövedék, csak hangot adtak. Magyar oldalon üdvrivalgás fogadta a lövéseket, a másikon osztrák rendőrök. Az ágyúkkal többször is lőttek, igaz nem mindig sikerült.

A helyiek azt mondták: jelképesen a hangjukat lőtték át Ausztriába.

„Ez sámándob, hát ez természetesen a rossz szellemek elűzése érdekében van” – mondta egy helybeli.

Minden eszközt bevetettek az elmúlt években a szentgotthárdiak, hogy megakadályozzák égetőmű felépítését. Éhségsztrájkoltak jurtában, tüntettek Magyarországon és Ausztriában, két éve pedig népszavazást is rendeztek, hiába. Az osztrákok első fokon megadták az építési engedélyt a hulladékégetőre. A fellebbezési eljárás másfél éve tart.

Az osztrák környezetvédelmi szenátus legkésőbb a nyáron véglegesen dönt a szemétégető építési engedélyéről, a szentgotthárdiak azt remélik számukra kedvezően. Ha mégsem, akkor azt mondják: van még jogi lehetőségük megtámadni magának az engedélyezési eljárásnak a jogszerűségét. Ezzel késleltethetnék a beruházás megkezdését, sőt akár azt is elérhetnék, hogy újra kelljen kezdeni az egész eljárást.

Legnézettebb videók