Műsorújság
RTL Most

Tiltakoznak a diákok a röghöz kötés ellen - tudósítónk jelenti

Diákok tüntetnek a felsőoktatási törvénytervezet ellen az oktatási államtitkárság előtt.
A szegedi diákok egy része vonattal, mások szervezetten, saját busszal mentek a budapesti tüntetés helyszínére. Az új felsőoktatási törvényt másfél éve készíti elő a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A kormány többször tárgyalta a koncepciót, eredmény nélkül.

A törvény tervezete 7 illetve 15 évre röghöz kötné a fiatalokat, azaz nem engedné el őket az egyetem után külföldre dolgozni. Mindenkivel hallgatói szerződést kötnének. Ebben szabályoznák, hogy ha valaki mégis elmegy, vissza kell fizetnie a képzés árát. A diákok szerint azonban semmi sem garantálja, hogy itthon lesz is munkahely. A harmadik legfontosabb pont pedig az önköltséges képzés bevezetése. Ez a meglévő költségtérítéses képzést váltaná fel, amellett, hogy radikálisan csökkentik az államilag finanszírozott helyeket.

Nem csak a diákok, de a rektorok is kifogásolták, hogy csökkenne a felsőoktatási intézmények önállósága. A rektorokat a nemzeti erőforrás miniszter nevezné ki. Illetve maguknak a diákoknak is kevesebb beleszólásuk lenne az egyetem életébe.

Legnézettebb videók