Műsorújság
RTL Most

Pillanatokon múlt a vasúti tömegszerencsétlenség

Éles aknagránátot tettek a vonatsínre Fejér-megyében szerda délután.
ÉLETVESZÉLYES: Éles gránát a vasúti sínen

Egy aknavető gránát robbant fel szerda este, amit délután találták a vasúti síneken Aba-Sárkeresztúr állomás közelében.

„ Aba-Sárkeresztúr állomás forgalmi szolgálattevője nem sokkal 3 óra előtt értesítette a rendőrséget, a körzeti megbízott a helyszínen meggyőződött a bejelentés valódiságáról, és azonnal intézkedett a terület lezárásáról” – mondta R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A vasutasoknak egy járókelő szólhatott, aki a közeli átjáróból láthatta meg a gránátot. Nem sokkal később megérkeztek a honvédség tűzszerészei is.

„ Azt láttuk, hogy a sínekre rá lett helyezve egy 82 milliméteres, második világháborús aknavető gránát. Sérült állapotban, kilőve” – mondta Hadházi Sándor zászlós, járőrparancsnok.

Kilőtték, de nem robbant fel, így rendkívül veszélyes volt. Csak védőöltözetben lehetett a gránát közelébe menni, mert bármelyik pillanatban felrobbanhatott volna. A MÁV azonnal leállította a vonatközlekedést az érintett szakaszon, a rendőrök pedig a közutat is lezárták. Ha időben nem veszik észre a gránátot, nagy baj lehetett volna.

„ Ha egy vonat maga alá gyűrte volna, valószínűleg felrobbant volna a gránát” – mondta Hadházi Sándor zászlós, járőrparancsnok.

Egy ilyen robbanás akár tömegkatasztrófát is okozhatott volna. Kisiklathatta volna a szerelvényt. A tűzszerészek speciális autóban szállították egy homokbányába a gránátot, és ott semmisítették meg.

Találtak már vasúti sín mellett bombát és gránátot is, olyan viszont még nem fordult elő, hogy valaki éles robbanószert tett volna a sínre. Csak a gyors intézkedésen múlt, hogy nem egy vonat alatt robbant fel a gránát.

„ Mivel azonnal leállították a vonatforgalmat, konkrét, közvetlen veszélyben nem voltak utasok, ez egy kisebb forgalmú szakasz, akkor nem haladt arra vonat” – mondta Hackl Mónika, a MÁV szóvivője.

Nem sok idő volt a cselekvésre. A bejelentés negyed órával azután érkezett, hogy az utolsó vonat elhaladt az érintett szakaszon, és fél óra múlva már jött volna a következő, a menetrend szerint. Sem a MÁV, sem, a kormány nem kapott semmilyen fenyegetést, így egyelőre nem lehet tudni, ki és miért tette a sínre a gránátot, ami felrobbanthatott volna egy vonatot.

A székesfehérvári rendőrkapitányság robbanószerrel való visszaélés, és a közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt nyomoz, de az ügybe már a Terrorelhárítási Központ is bekapcsolódott.

Legnézettebb videók