Műsorújság
RTL Most

Kultúra lesz a pornóból

A Fidesz újra kivetné a kulturális járulékot a pornográf kiadványokra. Minden dvd, film vagy újság után 25 %-ot kellene fizetni.
Pornó a polcokon. Rengeteg az áru, kevés vevő. Ma már nemigen vesznek sem pornóújságot, sem dvd-ket.

„ Korábban keresték a dvd-ket, most inkább az olcsóbbakat, az internetes letöltések miatt újságokat már nem is árulunk” – mondta Kovács Tamás eladó.

A legtöbben már az internetről töltik le a pornót. Ezt azonban szinte lehetetlen megadóztatni, mert általában külföldön vannak bejegyezve a szolgáltatók.

„ Még az online világban is, az eredeti javaslatban benne van, hogy erre is vonatkozzon, de úgy néz ki, nem tudjuk ezt tartani, mert szinte szétbogozhatatlan az árbevétel, de egy újságnál ott egyértelmű” – mondta L. Simon László, fideszes képviselő.

Ez pedig még jobban visszavetné a keresletet.

„ Ha még följebb viszik az árukat, teljesen eltűnnek a kínálatból” – modta Kovács Tamás eladó.

Az ismert pornóproducer szerint mindebből semmi haszna nem lesz az államnak. A legális pornóipar ugyanis az interneten feketén terjedő pornó miatt haldoklik.

„ Mi szívesen adóznák többet is, akkor, ha növekedne a forgalmunk, és ezt a járulékot a jogtiszta tartalmak megvédésére fordítják” – mondta Kovács István Kovi, pornóproducer.

A javaslat szerint azok az újságok is fizetnek majd, amelyekben szexhirdetések vannak. Hogy mindez mennyit hoz, egyelőre nem tudják megbecsülni sem, de a pornótermékekre kivetett kulturális járulékból évekkel ezelőtt csak tízmillió forint körüli összeg folyt be.

Legnézettebb videók