Műsorújság
RTL Most

Rámehet a lakásuk a közüzemi díjjal tartozóknak

Folyamatosan nő azon ügyek száma, amelyek követeléskezelőkhöz kerülnek, mert a szolgáltató már nem bízik abban, hogy az ügyfél fizet.
Ritka pillanat, világosban tud olvasni a kisfiú. A fényt a kameránk lámpája adja. Így a tanulás is könnyebben megy.

Hónapok óta egy 60 wattos izzó világít, de csak, ha nagyon muszáj. Az áram ugyanis a szomszédból jön hosszabbítón. 580 ezer forinttal tartoznak az áramszolgáltatónak. Az asszony azt mondja, dönteni kellett, hogy fizet, vagy esznek. Egyedül neveli a két gyereket, havi 52 ezer forintból.

„ Semmire nem elég. A kisebbik gyerek még pelenkás, tejezik. Ha betegek, a gyógyszereket ki kell, hogy váltsam, úgyhogy nagyon nehéz” – mondta Németh Marianna.

60-an hívják egész nap az adósokat az általunk felkeresett követeléskezelő cégnél. Nekik adják a hitelezők azokat a tartozásokat, amelyekkel nehezen boldogulnak. Tavaly 10 százalékkal nőtt az ilyen cégekhez kerülő ügyek száma, közüzemi tartozásokból van a legtöbb. A tapasztalatok szerint hiába a sok telefon, felszólítás, tárgyalás - fizetni egyre kevesebben tudnak.

„ Egyre több ügy kerül jogi szakaszba, ami konkrétan azt jelenti, hogy akár végrehajtás is lehet egy-egy kifizetetlen közüzemi számlának a vége” – mondta Thummerer Péter, a Magyar Követeléskezelők Szövetsége elnöke.

Vagyis végső esetben a lakást is vihetik a kifizetetlen villanyszámla miatt. A tartozást ugyanis mindenképen rendezni kell. Ehhez az önkormányzattól is lehet segítséget kérni, ha van adósságkezelési szolgáltatásuk. És mindenképpen időben kell jelezni a szolgáltatónak, ha baj van.

Legnézettebb videók