Műsorújság
RTL Most

Eladják féltett kincseiket, hogy törleszthessenek

Egyre több család dönt úgy, hogy eladják az ékszereiket azért, hogy ki tudják fizetni a devizahitelüket a kedvezményes árfolyamon.
Több lakás ára van a széfben. Karkötőben, láncban, gyűrűben vagy éppen ezüstkanálban.

A nemesfém jele rendben van – először ezt nézi meg a becsüs. Mostanában rengeteg dolga van. Egyre többen döntenek úgy, hogy minden értéküket eladják azért, hogy vissza tudják fizetni a deviza alapú lakáshitelüket kedvezményes, fix árfolyamon. Az ügyfelek miközben eladják a családi ékszereiket, beszélgetnek is.

„Mesélnek. Szinte tragédiákkal találkozom itt a felvásárlások során. A végtörlesztés kezdete óta szinte háromszorosára nőtt meg a forgalom” – mondta Gáspár Pál, becsüs.

És az ingatlanpiac is beindult. „Áron alul eladó, most akciós” – az interneten egyre több lakást hirdetnek a végtörlesztés miatt olcsóbban. A tulajdonosok a vételárból szeretnék kifizetni a tartozásaikat.

„A Balatonnál, a Velencei tó mellett, nyaralók, üdülők, amik most eladásra kerülnek. Budapesten és a megyei jogú városokban pedig a korábban kiadási céllal vásárolt ingatlanoktól próbálnak megszabadulni a tulajdonosaik” – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

A végtörlesztésre egyre többen jogosultak. A parlament ugyanis módosította az eredeti törvényt, ami a hitelesek egy részét kizárta a végtörlesztésből.

50 millióra büntették a bankot

Ötvenmillió forintra büntette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Volksbankot. A bank ugyanis csak akkor engedte meg az ügyfeleinek a kedvezményes végtörlesztést, ha vállalták, hogy később kifizetik a kedvezményes és a piaci árfolyam közötti különbséget, ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a kedvezményes végtörlesztést lehetővé tevő jogszabályt. A Volksbank tudomásul vette a büntetést.

Legnézettebb videók