Műsorújság
RTL Most

Ugyanott tüntetnének a jogvédők és a kormánypárt

A civilek szerint fennáll a kockázata, hogy provokátorok egymásnak ugrasztják a két tömeget.
Az Erzsébet hídhoz szervez tüntetést október 23-ikára az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért mozgalom, a kormány politikája ellen tüntetnek majd. Pár száz méterrel arrébb ugyanakkor a 2006-os rendőrerőszak áldozataira emlékezne a Fidesz. A Fidesz ugyanúgy az Astoriánál tartotta 2006-os nagygyűlését, ami után az onnan hazafelé tartók összekeveredtek a radikális tüntetőkkel, a rendőrség pedig brutálisan lépett fel a résztvevőkkel szemben. Azt, hogy a két tüntetés egymás közelében lesz, a civilek kockázatosnak tartják.

„Nagy kockázatnak érezzük azt, amikor két több tízezres tömeg próbálja egymás mellett a véleményét kifejezni, és olyan provokátorok jelennek meg köztük, akik őket képesek egymásnak ugrasztani” – mondta Juhász Péter szervező.

A Szabad Sajtó út és az Astoria nagyon közel van egymáshoz. Így előfordulhat, hogy a két csoport összekeveredik. A rendőrség ilyenkor akár kordonokkal is elválaszthatja egymástól a két tömeget - mondja a szakértő.

„Egy olyan biztonsági sávot kell kialakítani, hogy fizikailag el kell választani a két tömeget, megfelelő rendőri erőt, technikát be kell rakni annak érdekében, hogy véletlenül se alakulhasson ki olyan helyzet, hogy a két rendezvénynek a résztvevői egymással fizikai konfliktusba keveredjenek” – mondta egy nyugalmazott rendőr őrnagy szakértő.

A civilek Facebook-oldalán folyamatosan gyűlnek a tüntetésre hívó plakátok tervei – ők már júliusban bejelentették a tüntetést. A Fidesz három napja jelentette be a saját rendezvényét. Csütörtökön egyeztettek a két demonstráció szervezői, de mindkét fél ragaszkodott az eredeti helyszínhez.

A Fidesztől pénteken senki nem akart nyilatkozni. A párt véleményét a civilek által nyilvánosságra hozott, az egyeztetésen készült jegyzőkönyvből ismerjük. Eszerint „a rendezvényeket zavartalanul, egymás rendezvényének akadályozása nélkül meg lehet tartani”.

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók