Műsorújság
RTL Most

Korrupt adóellenőrök bilincsben

Fizetési könnyítést, alacsonyabb illetéket, adótitkok kiadását intézték el csúszópénzért.
Az adóhatósági osztályvezetőhöz korán reggel érkeztek a rendőrök és az ügyészek. Még pizsamában volt, amikor elfogták. A hatóságok egy időben 13 helyen tartottak házkutatást Fejér megyében. Négy embert vettek őrizetbe - köztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal három dolgozóját.

A rendőrök közben Székesfehérváron, az adóhatóság épületét is megszállták, irodákat zártak le. Az egyik dolgozó mire beért a munkahelyére, szintén rendőrök és ügyészek várták. Az irodájában tudta meg mivel gyanúsítják, itt is vették őrizetbe.

A gyanú szerint a NAV-os dolgozók például fizetési könnyítést, alacsonyabb illetékeket intéztek el pénzért – egy-egy alkalommal 2-3 százezer forintért. Ha kellett adótitkokat adtak ki szintén pénzért. Előfordult az is: egy vállalkozó azért fizetett, hogy adóellenőrzéssel tegyék tönkre a konkurensét.

„Nem jellemző, de elég csúnya formája a jogellenes beavatkozásnak, amikor a konkurenciát próbálják meg ellehetetleníteni ilyen formában, hogy az ismeretségi körön keresztül átfogó revíziót, adóellenőrzést, komplett ellenőrzést kérnek a cégre” – mondta Szelle László, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság őrnagya.

Az ügyben 2010 elején indult nyomozás, azóta 42 gyanúsítottja van.

„Tizenöten a NAV volt dolgozói, ebből négyen vezető beosztásban osztályvezetőként dolgoztak. Kettő személy ezen kívül könyvelőként dolgozik jelenleg is, a többi 25 személy, aki érintett az ügyben vagy vállalkozó, vagy egyszerű magánszemély” – mondta Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A nyomozás eddigi adatai a gyanúsítottak több év alatt legalább 100 milliós kárt okoztak a államnak.

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók