Műsorújság
RTL Most

Új recepttel a chipsadó ellen

A legtöbb gyártó most azon dolgozik, hogy újfajta technológiával állítsa elő termékeit, hogy ne kelljen plusz adót fizetniük.
Az íz 100 százalékosos, viszont sóból 40 százalékkal, zsírból pedig 45 százalékkal van kevesebb a leveskockában, amely egyike a legelső új recepttel készített termékeknek. Egészségesebb, a gyártónak pedig nem kell az egészségtelen ételek után járó, úgynevezett chipsadót megfizetnie. A következő hetekben, hónapokban egyre több ilyen termék várható.

A boltok polcain lévő chipses zacskók még raktárról vannak, régi áron adja őket az áruház. De ha a gyártó nem változtat az összetételen és jön új szállítmány, akkor a 99 forintos zacskót, 120 forintért fogják adni. A gyártók ezért új összetevőket keresnek, hogy ne kelljen árat emelniük.

„A gyártóktól tudjuk, hogy elég jelentős termékfejlesztésbe kezdtek bele, hogy a só, cukor, koffein tartalmat csökkenteni tudják. Melynek következménye lesz az, hogy a népegészségügyi termékadó mértéke ezeknél csökkenni fog” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője.

A kormány 20 milliárd forintot vár idén a chipsadótól. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, hogy ha nem is folyik be ez az összeg, már az is eredmény, hogy az összetevők cseréje miatt egészségesebb élelmiszereket lehet majd kapni.

„Ez egy jó dolog. Kieséssel egyelőre nem számolunk, ez egy olyan szabály, ami csak most lépett be, az eredetileg tervezett számokat tartjuk” – mondta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter.

A kormány tervei szerint azonban január elsejétől tovább szigorítanak a chipsadón. Például, hogy az adófizetést ne tudják úgy megúszni a gyártók, hogy bizonyos esetekben még egészségtelenebb összetevőkre cserélik a korábbiakat. Ennek részletei azonban még nem ismertek.

Legnézettebb videók