Műsorújság
RTL Most

Rendőrök lőtték le a gázpisztolyos ámokfutót

A miskolci férfi féltékenységből bántalmazta élettársát, majd tűzpárbajba keveredett a kiérkező rendőrökkel.
A 29 éves férfi megpróbálta berúgni az ajtót, hogy segítsen a nőn. Elmondta, hogy combközépig beleszakadt lába az ajtóba, másodpercekig küzdött, hogy kihúzza, miközben odabent a lakásban őrjöngött a férfi, élettársa pedig segítségért könyörgött.

„Akkor megint elkezdett kiáltozni a nő. De valami artikulátlanul. És akkor onnantól már törés, zúzás, csörömpölés” – mondta a fiatalember.

A férfi becsöngetett egy lakásba, hogy segítséget kérjen, de rávágták az ajtót. Ekkor rohant az utcára. Azt mondta, a legrosszabb a tehetetlenség volt. Tudta, minden perc számít. Végül egy szabadnapos polgárőr segített neki, a lakáshoz rohant, és bekiabált.

„Felemelt kézzel jöjjön ki a lakásból. Erre kidugta az ajtón a pisztolycsövet” – mondta Dukát Norbert polgárőr.

A polgárőrben csak később tudatosult, hogy veszélyben volt az élete.

Anyja szerint a szomszéd fiatalembert is megviselték a történtek.

„Egyáltalán nem aludt. Így ült, magába roskadva az ágyon, így hátradőlve, és nézett maga elé” – mondta a fiatalember édesanyja.

A férfi a kiérkező rendőrökkel tűzpárbajba keveredett. Végül lelőtték. Egy napig a miskolci megyei kórházban ápolták, de sérüléseibe vasárnap kora este belehalt. Élettársa, akit csavarhúzóval és nyílvesszővel sebesítettek meg, már túl van az életveszélyen, képes beszélni, de nyilatkozni nem akart.

„Várható a teljes felépülés, sérüléseit tekintve. Hát azért a lelki sérülést azt nem tudjuk, hogy mikor, de a testi sérülései szerintem hat-nyolc héten belül helyre fognak állni” – mondta Dr. Kazacsay Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház osztályvezető főorvosa.

A pszichológus szerint a rendőröket is komoly sokkhatás érhette, hiszen rájuk lőttek. Az ő lövéseiktől pedig meghalt egy ember.

„Újra és újra visszatérnek azok a képek. Az utolsó pillanat képei. És ezek hónapokig, akár évekig is visszatérhetnek” – mondta Varga István pszichológus

Egy ilyen stresszhatás, ha nem kezelik megfelelően, akár életre szóló törést, súlyos depressziót is okozhat. A pszichológus szerint fontos lenne, hogy az akcióban részt vett huszonéves rendőröket szabadságra küldjék, és szakember kezelje őket.

„A kollégák jól kezelték ezt a helyzetet. Természetesen orvos, pszichológus, illetve a közvetlen parancsnokaik felügyelete mellett, természetesen gondot fordítunk a kollégákra” – mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Viszont továbbra is dolgoznak. A nyomozás folytatódik az ügyben, a vizsgálat eddigi adatai szerint a rendőrök fegyverhasználata szükséges és törvényes volt.

Azt, hogy a rendőrök pontosan hány lövést adtak le a férfira, és ebből mennyi talált, a rendőrség nem akarta elárulni. Azt mondták, ezeket az információkat csak a vizsgálat lezárulta után adják majd ki.

Legnézettebb videók