Műsorújság
RTL Most

Fia miatt tette le a cigit, most ő kampányol

Egy 25 éves debreceni apukát választottak az Európai Unió dohányzás ellenes kampányának magyar arcává.
Goóz István kétéves kisfia, Krisztián még sohasem látta rágyújtani apját, a fiatalember ugyanis még a születése előtt fogadalmat tett.

„Még középiskolás koromban megfogadtam magamnak, hogyha majd egyszer családot szeretnék, akkor mindenféleképpen leteszem előtte a cigit, mert nem akarom, hogy rossz példát mutassak a fiamnak” – mondta Goóz István.

Látta a felhívást, és leszokásának történetét megírta az egyik közösségi portálon, ahová egy fotót is feltöltött. A szervezők - mind a 27 európai uniós országból - egy-egy embert kerestek, aki hazájában a saját arcával hirdeti, hogyan szabadult meg káros szenvedélyétől. A több ezer magyarországi jelentkező közül Istvánt választották. A bemutatkozó kisfilm Londonban, a hivatalos fotózás után készült.

„Remélem, hogy a fiam életéből ez kimarad, ez a rossz szokás!” – hangzik el a kisfilmben.

István állja a szavát: két és fél éve nem dohányzik. A leszokáshoz csak az akaraterejét használta. Mezőgazdászként végzett, jelenleg kertépítéssel foglalkozik. Korábban naponta egy doboz cigit füstölt el, az utolsó szálat a párja taposta el.

„Nagy dohányos volt, az biztos! Én már többször megemlítettem neki, hogy olyan mint, hogyha a hamutállal csókolóznék. Nagyon kellemetlen szagú volt a szája, úgyhogy nagyon örülők neki, tényleg” – mondta Csengeri Nikolett, István párja.

Az Európai Unió tagállamaiban évente több százezren halnak meg a dohányzás következtében. A legnagyobb veszélyben a fiatal dohányosok vannak.

István a következő 3 évben dohányzás ellenes rendezvényeken vesz majd részt. A fiatalember saját példáján keresztül próbálja leszoktatni a fiatalokat a cigarettáról.

Legnézettebb videók