Műsorújság
RTL Most

Nemzetközi „dizájn mustra” a város szívében

Harminc európai nemzet jellemző dizájntermékeit vonultatja fel a budapesti Design Terminál Couleur local című kiállítása.
Nyolcadik alkalommal veszi kezdetét a Design Hét, de először az immár működő Design Terminál épületében - tekintett vissza a rendezvénysorozat egyik szervezője, Bendzsel Miklós. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke elmondta: idén 100 eseménnyel, 150 együttműködővel és 72 dizájnbolttal közösen dolgoznak azon, hogy a Design Hét egyesítse a kortárs formatervezés iránt érdeklődőket.

Mint Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára emlékeztetett, a Couleur local már a második nagyszabású tárlat a mindössze három hónapja megnyílt Design Terminál életében.

A dizájn jelentőségét méltatva a politikus elmondta: a KIM is azon kíván dolgozni, hogy a magyar formatervezés meg tudja állni a helyét a nemzetközi dizájnvilág komoly versenyében. Ebben segítheti a tervezőket a júniusban zárult magyar EU-elnökség alatt elfogadott uniós szabadalmi egyezmény is, amely a szellemi tulajdon biztonságát adja meg a szakmának - hangoztatta.

A Design Hét kurátora, Halasi Rita Mária elmondása szerint mind az idén Couleur locale címmel meghirdetett rendezvénysorozat, mind a Design Terminál hasonló címmel megnyíló kiállítása arra a kérdésre kereste a választ, hogy vannak-e a magyar dizájnkultúrának olyan sajátos vonásai, amelyek egyedivé teszik azt a nemzetközi vizuális kultúrában. A választ az adhatja meg, ha nemzetközi kontextusba helyezzük a magyar formatervezést - vélekedett.

Szépvölgyi Viktória, a Couleur locale kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: Izlandtól Görögországig minden európai országban kerestek egy-egy társkurátort, aki segített kiválasztani az adott nemzet dizájnkultúrájának három-három friss és jellemző termékét.

A görögök például képesek voltak görbe tükörből nézni saját gazdasági válságukat: a Görög krízis című animációs film kísérőjeként így lettek az ión oszlopfőkből súlyzók, az antik büsztökből pedig gyertyák. A franciák nemzeti konyhaművészetükre reflektáltak azzal, hogy kuktasapka formájú lámpákat küldtek, míg a környezettudatos finnek szövött papírszőnyeggel és újrafeldolgozott fából készült dizájnszékkel vesznek részt a kiállításon.

Társadalmi problémát segít megoldani a luxemburgi Jailbird kollekció: a könnyen elkészíthető táskákat elítéltek gyártják, akik ezzel a munka világába térnek vissza. A brit trónörökös esküvője nem a dizájnról lesz emlékezetes, de a helyi formatervezők természetesen feldolgozták a témát „Köszi a szabadnapot” vagy „Én is lehettem volna” feliratú dísztányérok formájában.

A befogadó dizájn szép példája az a portugál színesceruza-készlet, amely ráfestett kódrendszere révén színvakok által is használható, és csupán a tapintás segítségével is élvezhető a magyar Cocodice kockajáték.

Magyarországot a logikai játék mellett az Ivanka Beton színes térkőburkolata és egy jellegzetes, újjászületett márka, a Tisza cipő képviseli az Erzsébet téri Design Terminálban október 30-ig ingyenesen látogatható kiállításon.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók