Műsorújság
RTL Most

10 ezren csatlakoztak a jedi vallásúakhoz

A kérdőíveken a vallást nem kötelező megadni, aki azonban a kötelező kérdésekre nem válaszol, szabálysértési eljárásra számíthat.
A fejvadász sisakban, a rohamosztagosok páncélban, ahogy az igazi csillagok háborúja fanatikusokhoz illik. Bár a jelmez szerint az erő sötét oldalán állnak, a jók - a jedi lovagok - vallását gyakorolják.

„Ha valaki úgy érzi, hogy ezt az utat, ezt az ösvényt akarja járni, akkor megteheti, hiszen különböző Star Wars regényekből kiragadott mondatok - Yoda mester: Tedd vagy ne Tedd, de ne próbáld! - számtalan ilyen mondatot mondhatnék még. Egy olyan komoly filozófiai hátteret biztosít, amit bárki követhet, aki magáénak érzi ezt” – mondta Seregi Rajmund, a magyarországi 501-es légió PR és média tisztje.

És úgy tűnik, sokan érzik. Az egyik közösségi portálon több mint 11 ezren vannak a „Valld a népszámláláson, hogy te is jedi vagy” csoportban. Egyesek térítenének is.

„Mondtam anyukámnak, hogy legyünk jedik, ennyi... de nem nagyon tetszett neki az ötlet” – mondta Bőte Barbara.

Más biztos magában.

„Én jedi vallásúnak tartom magam. És ezt is fogom bevallani” – mondta Juhász Vera.

Egy ilyen kérdőíven, amelyeket a Központi Statisztikai Hivatal összesít, és szelektál.

„Jedi vallás. Én azt gondolom, hogy akkor nyilván az adatfeldolgozás során, hogy ha nagyon sok ilyen válasz érkezik, akkor egy csoport ki fog alakulni, akikre jellemző lesz ez a válaszadás. Ami irreális, vagy abszolút elképzelhetetlen, akkor nyilván az adattisztítás, adatfeldolgozás során azokat le tudjuk választani és azokat nem vesszük figyelembe” – mondta Virágh Eszter, a népszámlálás szóvivője.

Például egy kitalált nemzetiséghez a - pirézekhez, vagy egy kitalált egyházhoz - a repülő spagetti szörny egyházhoz tartozókat. A kérdőíveken ugyanis bárki bármilyen választ adhat, a biztosoknak csak annyi a feladatuk, hogy kitöltött kérdőívekkel távozzanak.

Legnézettebb videók