Műsorújság
RTL Most

Takarékosság szerint minősítik az eladó lakásokat

2012-től már csak energetikai tanúsítvánnyal lehet majd lakást eladni.
Helyszín, szobaszám, állapot, fűtés, vagy kilátás - az ingatlankereső oldalakon sok féle módon lehet válogatni a lakások között.

Jövőre lesz még egy fontos szempont. Hogy milyen az úgynevezett energetikai minőségtanúsítványa az ingatlannak. Jövőre már minden új és használt lakás eladásánál és a hosszabb távú bérletnél is kötelező lesz ilyet készíttetni.

„Az épület szerkezetei, a határoló szerkezetek, falak, ablakok, födémek, ezeknek a hőszigetelése, az épületgépészet. A fűtés és a meleg víz, ami beletartozik” – mondta Ambrus Balázs, a Planbau Kft. energetikai szakértője.

Ezeket vizsgálják meg az építészek, és az alapján készül majd el a tanúsítvány. Mindegyik ingatlan kap majd egy osztályzatot: a legjobb A-s, a legrosszabb I-s lesz. Ez alapján a vevők pontosan tudni fogják majd, hogy az ingatlan mennyire energiatakarékos. Vagyis hogy mennyi lesz a rezsi. A tanúsítványt az eladónak kell megrendelnie – és kifizetnie.

„Szabott ár nincsen, egy lakás esetében 10 -20 ezer forint lesz az összeg, de ez nyilván eltérhet attól függően, hogy egy lakásról vagy egy családi házról van szó. A vevő nem vesz zsákbamacskát, mert lesz egy tanúsítványa arról, hogy milyen energiafelhasználású lakást vesz” – mondta Nagy Linda, a Belügyminisztérium sajtóreferense.

A tanúsítványban nem csak az osztályzat lesz, hanem – bizonyos esetekben – tippek is. Amiket érdemes megfogadni. Ha elkészült a tanúsítvány, és kiderült, hogy az ingatlan rosszabb, mint a „c” kategória, akkor a tanúsítványt készítőknek kötelező lesz ajánlásokat tenniük, arról, hogy hogyan lehet energiatakarékosabbá tenni az ingatlant.

Legnézettebb videók