Műsorújság
RTL Most

Kötelező védőoltás miatt került tolószékbe?

A fiú gerincvelője 80 százalékban elsorvadt, egyik lábát amputálni is kellett, most perelik az államot.
A siklósi kórház udvarán mutatta meg stábunknak a fiatalember, hogy mire képes a kerekesszékkel. Sáfrán Zsolt öt éve bénult le, 14. születésnapja előtt nem sokkal. Édesanyja szerint fia 3 héttel azután lett rosszul, hogy megkapta a hepatitis B elleni első védőoltást.

„Nagy valószínűséggel állítható, hogy a felperes bénulásának kórállapotának kialakulásáért a vakcina volt a felelős” – mondta Sáfrán Lászlóné.

Ez áll az orvosszakértői véleményben is, amely már a bírósági eljárásban készült. A fiú családja ugyanis beperelte az államot. Véleményük szerint a Kaposváron készített állásfoglalás alapján egyértelműen megállapítható, hogy a védőoltás okozta a bénulást.

„A kérdéses szövődmények előfordulására meg van a reális esély. Ez mind az orvosszakértői véleményben van benne” – mondta Sáfrán Lászlóné.

A vakcina tájékoztatóján is feltüntették, mint nagyon ritka lehetséges mellékhatást. Ez egyébként 1999 óta kötelező oltás, tavaly és idén már hetedik osztályban, a szexuális élet megkezdése előtt adják, mivel alapvetően nemi úton terjedő betegség ellen véd. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál azonban nem tudnak bénulásos esetről.

„Nem voltak ilyen mellékhatások, a Hepatitis B az egyik legkevésbé reaktogén oltóanyag, évente kb 2-4 bejelentés érkezik, ami általában minimális helyi reakció, amit esetleg az orvos másképp értékel, illetve helyi allergiás reakció” – mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi osztályvezetője.

A fertőző betegségek szakorvosa szerint minimális az esély az ehhez hasonló szövődményre, de számolni kell vele.

„Elvileg lehetséges. Nem kizárt, persze” – mondta Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem infektológus főorvosa.

Véleménye szerint azonban nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy védőoltás ilyen súlyos mellékhatásokhoz vezessen. Szerinte sokkal nagyobb baj volna, ha ezek a védőoltások nem léteznének. Egy biztos, a fiú gerincvelője 80 százalékban elsorvadt. A felfekvéstől idén májusban bakteriális fertőzést kapott, ami miatt jobb lábát amputálni kellett.

„Mi az álmod?
- Paralimpia. Paralimpián részt venni” – mondta Sáfrán Zsolt.

A futószékes versenyről álmodó fiatalemberre azonban még több műtét is vár. Az állam ellen 4 és fél éve indított per tárgyalása pedig kedden folytatódik a Fővárosi Bíróságon, az első fokú ítéletre azonban valószínűleg még várni kell.

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók