Műsorújság
RTL Most

Budapesten „éled újjá” az amerikai rocktörténet

San Franciscótól Woodstockig - Az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971 címmel nyílik kiállítás a Kogart Házban.
A pénteki sajtóbejárás előtt Simonyi András egykori diplomata, a kiállítás vezető kurátora elmondta, hogy régi álma válik valóra ezzel a különleges bemutatóval, mert még washingtoni nagykövetként szerette volna a clevelandi rock and roll halhatatlanok csarnoka segítségével ezt a tárlatot megszervezni, de az akkor nem sikerült. Tavaly Denverben látott egy rockposzter-kiállítást, akkor jött az ötlet, hogy hozzák Budapestre a plakátokat és egészítsék ki az anyagot rocktörténeti tárgyakkal.

A Kogart Ház nyitott volt az elképzelésre, így négy amerikai magángyűjtő, a Denveri Művészeti Múzeum, valamint a clevelandi rockmúzeum anyagából állították össze a 150 posztert és mintegy 200 személyes tárgyat magában foglaló kiállítást.

A tárlattal az volt a cél, hogy bemutassák a brit és az amerikai rockzene legtermékenyebb, 1965 és 1971 közötti időszakát, amelyet aranykornak is neveznek. Emellett megjelenik a proteszt mozgalom az emberi jogokért, a vietnami háború ellen, vele együtt a zene és a plakátok is.

San Francisco volt a kezdet, ehhez a zenéhez kapcsolódnak a pszichedelikus plakátok, de látható John Lennon és Yoko Ono aláírásával háborúellenes békeplakát Love and Peace, if you want it! címmel, valamint a Hair című musical eredeti plakátja. Jimi Hendrixnek nemcsak egy sötét ciklámen bársonyzakóját állították ki, hanem az Angel című szám kézzel írt szövege is látható egy szakadt füzetlapon. Bemutatják Bob Dylan egyik gitárját, a fiatalon elhunyt Buddy Holly édesanyjának írt levelét és Janis Joplin dedikált fotóját is.

Ahogy Simonyi András felidézte, Kaliforniában, Montereyben rendezték az első szabadtéri rockfesztivált még Woodstock előtt, a nagy esőben a plakátok 99 százaléka megsemmisült, de maradt három-négy darab és az egyik most itt van Budapesten.

A tárlat a rock történelmén kívül a korszak dizájnját is bemutatja. Öt-nyolc képzőművész az akkori korszak meghatározó plakátjait készítette el szecessziós stílusban.

„A rockkiállítás 1967-tel, +a szerelem nyarával+ kezdődik San Franciscóban és minden tárgya fontos üzenet, mert megmutatja, hogy mit jelentett Kelet-Európának és Magyarországnak a rockzene a 60-as, 70-es években, összekapcsolt bennünket a világgal” - hangsúlyozta Simonyi András.

A clevelandi rockmúzeum kurátora, Howard Kramer személyesen segít a Kogart Ház kiállításának megrendezésében és a pénteki bejáráson részt vett két denveri magángyűjtő, David Tippit és Paul Harbaugh is. A kiállítás anyagából 180 oldalas, magyar-angol nyelvű katalógus készült a téma hat szakértőjének tanulmányával és sok-sok reprodukcióval. A rocktörténeti tárlat szombattól december végéig tart nyitva.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!

Hasonló videók

 • Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. 30 éve megállapodással, de nem egyetértésben zárta ülését a Nemzeti Kerekasztal. Ez volt az a fórum, amin az ellenzéki pártok, az MSZMP, valamint társadalmi szervezetek vezetői találkoztak azért, hogy Magyarország demokratikus átalakításáról tárgyaljanak. A résztvevők az államfő választás módjáról nem tudtak megegyezni.

 • Nem tudja kifizetni a teljes bért alkalmazottainak az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség. A korábban egyházként működő szervezet vezetője azt mondta, egy korábbi ingatlanügy illetékét vonták le tőlük, emiatt kerültek nehéz helyzetbe. Iványi Gábor szerint a kormány szándékosan nem adja vissza nekik az egyházi státuszukat, pedig úgy mentesültek volna az illeték alól. A Miniszterelnökség erre annyit reagált, a törvény egyértelmű.

 • Egyetlen kormánypárti képviselő sem ment el az Országgyűlés klímaügyi rendkívüli ülésére, így azt lényegében meg sem tartották. Az ellenzéki pártok egységesen bírálták a kormányt és a kormánypárti politikusokat, amiért nem veszik komolyan a klímaváltozást és a globális felmelegedést. A Fidesz-KDNP szerint az ellenzék csak kampánycélokra akarta használni a parlamentet.

 • Leomlott egy támfal egy budavári építkezésen hétfő este, amikor egy markoló próbált több méter mélyről kiemelni egy kisebb munkagépet. Csak néhány centin múlott, hogy a 20 tonnás jármű nem fordult bele az árokba. Az önkormányzat szerint nem volt engedélye a kivitelezőnek építési munkálatok végzésére csak régészeti feltárásokra, a kivitelező cég szerint viszont amilyen munkát végeztek, arra megvolt az engedélyük.

 • Rendületlenül hisz a debreceni közoktatás sikerében - így kommentálta a civishir.hu portálnak Debrecen polgármestere, hogy ő maga a városban most átadott, évi csaknem 3 millió forintos tandíjért igénybe vehető nemzetközi iskolába íratta a lányát. Papp László azt is mondta, gyermekei oktatását magánügynek tekinti. A DK szerint máshol Debrecenben zebrát sem festenek az iskolához, így a polgármesternek le kellene mondania.

 • Senki nem akar polgármester lenni Lakhegyen és képviselőnek se jelentkeztek ezért elmarad a helyi választás a Zala megyei községben. A helyiek szerint a többség kiábrándult a politikából, ezért nincsenek jelöltek az önkormányzati választásra. Hasonlóan járt Apátvarasd, Rábaszentandrás és Balatonszepezd is. Ezeken a helyeken később időközi választást tartanak.

 • Kevés az orvos vagy túl sok a beteg - ezzel indokolták a budapesti szakrendelőkben, hogy miért kell akár három hónapot is várni hasi ultrahang vizsgálatra. Azután néztük meg a budapesti ultrahang-helyzetet, hogy tegnap beszámoltunk arról, hogy a XI. kerületben egyáltalán nem tudnak időpontot adni vizsgálatra. Az emberi erőforrások minisztériumánál azt írták: várhatóan jövőre készül el a szakrendelői várólista rendszer.

   

 • Hihetetlen megmenekülés Ausztráliában! Egy férfi két napon át vonszolta magát törött lábbal és csuklóval a vadonban, mire a mentőcsapatok rátaláltak. Éppen túrázott, amikor egy hat méter magas vízesés tetejéről lezuhant. Mivel a telefonja összetört, nem tehetett mást, olyan helyre kellett másznia, ahol észrevehetik.

 • Véletlenül fejbe lőttek egy 22 éves román férfit, amikor autójából kiszállva épp templomba ment volna. Mint kiderült, a lövedék egy két és fél kilométerre lévő gyakorlótérről származott, ahol a csendőrség éppen lőgyakorlatot tartott. Az eltévedt golyó súlyosan megsebesítette a fiatalembert, de túlélte a balesetet.

Legnézettebb videók