Műsorújság
RTL Most

Beléptető: Az állam kétszer fizet, egyet kap?

Az államnak újra meg kellene vennie azt a stadion beléptető rendszert, amelyért egyszer már több milliárd forintot fizetett.
Több mint 10 éve hevernek a raktár mélyén ezek a berendezések. A raktározó cég egyik munkatársa elmagyarázza, mi hogyan működik:

„Ez itt a legfontosabb egység, a kártyaolvasó, ehhez még tartozik néhány alkatrész. A másik fődarab ez a szervomotoros, háromágú kapu, és itt a másik része, ebből áll össze” – mondta Koroknai Tamás.

A kormány a focipályák biztonságának növelésére 2012-től új stadion beléptető rendszer bevezetését tervezi:

„A 2011-es állami költségvetés jövőre 960 milliót biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium részére, a másik forrás pedig a korábban beszerzett technikai eszközök, beléptető kapuk felhasználása” - mondta Kontrát Károly államtitkár.

Ehhez viszont az államnak meg kell szereznie a beléptető kapukat. A berendezések ugyan egy állami cég, a Sportfolio kht. tulajdonában vannak, a cég azonban tönkrement. Perek indultak ellene, így mindenét el kell adnia. A végelszámolás adatai alapján a kapuk most körülbelül 100 millió forintot érnek, tehát ennyiért veheti meg, aki használni akarja. Kevesebbért eladni nem lehet.

„Az elmúlt időszakban is kerestük azt a piacot, ahol értékesíteni tudjuk a beléptető kaput és a hozzátartozó informatikai rendszert. A kapuk üzemképesek és bármikor telepíthetőek, akár egy komolyabb központosított szoftverrel is” – mondta Tauber Zoltán végelszámoló.

A rendszert még az első Orbán-kormány idején, a Deutsch Tamás vezette sportminisztérium szerezte be több milliárd forintért. A kapuk egy részét néhány stadionban üzembe helyezték, de adatvédelmi problémák miatt hamar leállították a rendszer kiépítését. A megmaradt több száz kapu raktárba került, ahol 900 ezer forintért őrizték őket havonta.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél is azt mondták, folyik az egyeztetés a kapukról, és keresik a megoldást.

Legnézettebb videók