Műsorújság
RTL Most

A jól keresőknek kedvez csak az adótörvény

Havi 140 ezer forintos fizetés alatt csökken, afölött nő a nettó bér a kormány új adótervei miatt.
Ha valaki nettó 140 ezer forint alatt keres, csökkenhet jövőre a bére. Kiszámoltuk, mennyivel. Minimálbérnél a havi 12 ezres adójóváírás kiesése mellett 1 százalékos egészségbiztosítási járulék emelkedéssel kell számolni. Így 60 ezer helyett 51 ezer forintot vihetnek haza. Ahhoz, hogy a nettó fizetésük ne csökkenjen, 93 ezer forintra kellene emelni a minimálbért.

„140 ezer havi jövedelem körül van a fordulópont, odáig a nettó csökken, afölött pedig nő a nettó jövedelem” – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

A magukat minimálbéren foglalkoztató vállalkozók sem járnak majd jól. A jövőben a minimálbér másfélszerese után kell járulékot fizetniük. Ez havi 18 ezer forintos pluszkiadást jelent.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elismerte: a kormánynak emelnie kell a minimálbért, és a vállalkozásoknak is bért kell emelniük, hogy senki ne járjon rosszul.

„A magánszférában a társasági adó csökkentése elég forrást hagyott a vállalkozásoknak, hogy megtegyék azokat a béremeléseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy senki ne kerüljön hátrányba” – mondta Cséfalvai Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Nem minden vállalkozó látja így.

„Csuka fogta róka, róka fogta csuka, avagy a 22-es csapdája az, hogy nekünk kellett kiegyenlíteni minden fizetéscsökkenést, ez olyan terheket rótt a vállalkozásokra, hogy teljesíthetetlen volt” – mondta Vozár Márton, a Fiume ZRT. vezérigazgatója.

Az LMP szerint a kormány terve szétszakítja az országot.

„Az a pár százezer ember, aki töb százezer forintot keres, ők jól jártak, de a maradék több mint 9 millió ember továbbra is csak szívja a fogát” – mondta Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője.

A tervezet ellen minden ellenzéki párt tiltakozik. A költségvetés most a Költségvetési Tanács asztalán van. Hogy pontosan mit tartalmaz a 2012-es büdzsé tervezete, azt csak azután tudhajuk meg, ha a parlament elé kerül, a kormány reményei szerint még szeptemberben.

Az ellenzék szerint megszorítás

A kormány pénteken bejelentett 750 milliárdos megszorító csomagja még Bokros Lajoson is túlnőtt - fogalmazott a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Volner János szerint az ostor ismét a szegényeken és az átlagos keresetűeken csattant. A Jobbik kudarcnak tartja a kormány gazdaságpolitikáját. Az új költségvetés a szocialisták szerint sem más, mint megszorító csomag.

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók