Műsorújság
RTL Most

A jól keresőknek kedvez csak az adótörvény

Havi 140 ezer forintos fizetés alatt csökken, afölött nő a nettó bér a kormány új adótervei miatt.
Ha valaki nettó 140 ezer forint alatt keres, csökkenhet jövőre a bére. Kiszámoltuk, mennyivel. Minimálbérnél a havi 12 ezres adójóváírás kiesése mellett 1 százalékos egészségbiztosítási járulék emelkedéssel kell számolni. Így 60 ezer helyett 51 ezer forintot vihetnek haza. Ahhoz, hogy a nettó fizetésük ne csökkenjen, 93 ezer forintra kellene emelni a minimálbért.

„140 ezer havi jövedelem körül van a fordulópont, odáig a nettó csökken, afölött pedig nő a nettó jövedelem” – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

A magukat minimálbéren foglalkoztató vállalkozók sem járnak majd jól. A jövőben a minimálbér másfélszerese után kell járulékot fizetniük. Ez havi 18 ezer forintos pluszkiadást jelent.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elismerte: a kormánynak emelnie kell a minimálbért, és a vállalkozásoknak is bért kell emelniük, hogy senki ne járjon rosszul.

„A magánszférában a társasági adó csökkentése elég forrást hagyott a vállalkozásoknak, hogy megtegyék azokat a béremeléseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy senki ne kerüljön hátrányba” – mondta Cséfalvai Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Nem minden vállalkozó látja így.

„Csuka fogta róka, róka fogta csuka, avagy a 22-es csapdája az, hogy nekünk kellett kiegyenlíteni minden fizetéscsökkenést, ez olyan terheket rótt a vállalkozásokra, hogy teljesíthetetlen volt” – mondta Vozár Márton, a Fiume ZRT. vezérigazgatója.

Az LMP szerint a kormány terve szétszakítja az országot.

„Az a pár százezer ember, aki töb százezer forintot keres, ők jól jártak, de a maradék több mint 9 millió ember továbbra is csak szívja a fogát” – mondta Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője.

A tervezet ellen minden ellenzéki párt tiltakozik. A költségvetés most a Költségvetési Tanács asztalán van. Hogy pontosan mit tartalmaz a 2012-es büdzsé tervezete, azt csak azután tudhajuk meg, ha a parlament elé kerül, a kormány reményei szerint még szeptemberben.

Az ellenzék szerint megszorítás

A kormány pénteken bejelentett 750 milliárdos megszorító csomagja még Bokros Lajoson is túlnőtt - fogalmazott a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Volner János szerint az ostor ismét a szegényeken és az átlagos keresetűeken csattant. A Jobbik kudarcnak tartja a kormány gazdaságpolitikáját. Az új költségvetés a szocialisták szerint sem más, mint megszorító csomag.

Legnézettebb videók