Műsorújság
RTL Most

Nincs gáz 17 iskolában

A Pest megyei önkormányzat fenntartásában működő középiskolák kétharmadában már kikapcsolták a gázszolgáltatást tartozás miatt.
Ambrus András elmondta, a közoktatási intézményekben összesen mintegy 133 millió forintnyi adósság halmozódott fel, és a szolgáltatás április, illetve május óta szünetel az érintett iskolákban.

Emlékeztetett arra, hogy Pest megye önkormányzata 2006 óta próbálja helyreállítani pénzügyi egyensúlyát, ám ez - részben a megörökölt adósságállomány, részben pedig az állami normatívák alacsony összege miatt - eddig nem sikerült. Utóbbiról szólva elmondta: a normatívák alig több mint a felét fedezik a kötelezően előírt feladatok költségeinek.

Közölte, a közoktatási, a területi gyermekvédelmi és a szociális ellátás esetében összesen mintegy 6,5 milliárd forinttal marad el a normatíva a minimális kiadásoktól.

A pénzügyi gondok miatt az elmúlt hónapokban hol az étkeztetésben, hol a közüzemi díjak kifizetésében, hol pedig - mint legutóbb - a tankönyvellátásban voltak, illetve vannak fennakadások.

Ambrus András szerint az önkormányzat "kényszerpályán halad", és ebben addig nem várható változás, amíg nem kapnak jelentős anyagi segítséget. Utalt arra, hogy pályázatot nyújtottak be az önhibájukon kívül bajba jutott önkormányzatok megsegítésére létrehozott alaphoz, ám pályázatukat egyelőre nem bírálták el.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat várhatóan már csak négy hónapig lesz fenntartója az intézményeknek; január 1-jétől ugyanis a megyei intézmények a kormányhivatalokhoz kerülnek, és ezzel rendeződhet a helyzet. A szóvivő szerint azonban addig az önkormányzatnak kell kezelnie az akut problémát, ehhez pedig azonnali anyagi támogatásra van szükségük.

Ambrus András szerint azért éppen Pest megyében kerültek felszínre a problémák, mert a főváros után ez a megye a legnagyobb fenntartó, összesen 56 intézménye van. Az összehasonlításra példaként említette Csongrád megyét, ahol három középiskolát tartanak fenn, míg Pest megyében 34-et, több telephelyen.

Forrás: MTI

Legnézettebb videók