Műsorújság
RTL Most

Megbéníthatják a gazdaságot a devizahitelesek

Több mint ezer milliárdos veszteséget okozhat a bankoknak, ha az adósok elfogadják a javaslatot.
A legfrissebb, júliusi adatok szerint azok a devizahitelesek, akiknek a kölcsön fedezete lakás, mostani árfolyamon számolva több mint 5200 milliárd forinttal tartoznak a bankoknak. Ugyanez a rögzített árfolyamon valamivel több mint 4 ezer milliárd. Vagyis, ha minden devizaadós úgy dönt, hogy kifizeti a tartozását, az a bankoknak több mint ezer milliárd forintos azonnali veszteséget jelentene. Ez pedig veszélyes lehet.

„Ha a bankok helyzete megrendül, akkor a gazdaság még jobban lefagy, ez pedig a munkanélküliség újabb megemelkedését jelenti, elveszített munkahelyeket, a gyengülő forint miatt a megmaradó devizahiteleseknek pedig még inkább megemelkedő törlesztőrészleteket” – mondta Madár István, a portfolio.hu elemzője.

Az adósoknak első látásra vonzónak tűnhet a Fidesz javaslata. Különösen azoknak, akiknek van annyi megtakarításuk, hogy egy összegben kifizessék a tartozásukat.

„A korábban elszenvedett árfolyamveszteségét igazából nem kell realizálnia, hiszen a többség 160 forinton vette fel a hitelt. Ahhoz képest a 180 nem egy nagy különbség, tehát ez mindenképpen jó lehetőség lenne” – mondta Kovács Zoltán, a benks.hu ügyvezetője.

A legtöbb adósnak azonban nincs megtakarított pénze, ők forinthitelt vehetnének fel, hogy szabaduljanak a deviza alapú kölcsöntől.

Korányi Ákos már pénteken számolgatott. Devizahitelét még 27 évig kellene fizetnie. A fennálló tartozása napi árfolyamon 11 és fél millió forint. Ugyanez jóval kevesebb 180 forintos árfolyammal.

„180 forinttal számolva pontosan 9 millió forint lenne” – mondta a férfi.

Az átváltásnál máris nyerne 2 és fél millió forintot. De nincs 9 milliója, ezért, hogy megszabaduljon a devizahiteltől, forint alapú hitelt kellene felvennie. Ennek kamata jelenleg 9 százalék felett van, a törlesztés 27 évre havi 70 ezer forint körül lenne. Ez most a svájci frank alapú hitelénél is ugyanennyi. Igaz, az átváltással megszabadulna az árfolyamkockázattól.

Legnézettebb videók