Műsorújság
RTL Most

Újabb rések lesznek a költségvetésben?

Oszkó Péter szerint elképzelhető, hogy csak átmeneti megoldás a Lovasberényben bejelentett intézkedési terv.
Lovasberényben a kormány a 100 milliárdos hiányra koncentrált.

„Én ezt úgy tudom értelmezni, hogy a százmilliárdos lyuk, az a második negyedévi GDP bevételi hatásaiból fakad. Én azt kell, hogy feltételezzem, hogy a további hatásokat a GDP várható alakulására még nem számolta ki a kormány, nem foglalkozott azzal, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben hogy fognak alakulni a folyamatok, és félő hogy ez a 100 milliárdos intézkedés ez megint csak átmeneti intézkedés lesz” – mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.

További, igaz egyszeri tétel, hogy az Európai Bíróság ítélete nyomán 260 milliárd forint áfát kell visszafizetni. Az még kérdéses, hogy ez az idei vagy a jövő évi költségvetést terheli-e. Ez hétvégén dőlhet el, mondta Lovasberényben a miniszterelnök.

„Az áfavisszatérítést nem lenne értelme kihúzni a jövő év költségvetésig, mert a jövő évi költségvetésben még sokkal nagyobb feszültségek vannak, mint az ideiben, tehát egyszerűen fogalmazva ha van esze a kormánynak, akkor az idei költségvetésből próbálja az áfafizetési kötelezettségeket elrendezni” – mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.
"
A kormánynak, ha minden korábbi szándékát meg akarja valósítani, jövőre becslések szerint 1000-1200 milliárd forintot kell megtakarítania. Ez csak a már korában jelzett átalakításokkal lehetséges.

„Ez viszont azt is jelenti, hogy a közszolgáltatások tartalma változik. Tehát lehet megtakarítani, sok ország van, amelyik lényegesen más minőségű közszolgáltatást biztosít, de ez azt jelenti, hogy más jellegű lesz az egészségügyi ellátás, az oktatási rendszer, a szociális ellátó rendszer, minden más” - mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.

A legnagyobb átalakítást jelentő törvénytervezetek várhatóan heteken belül a parlament elé kerülnek.

Legnézettebb videók