Műsorújság
RTL Most

Ha fizet megoperálják, ha nem várnia kell

Bocsánat, elfogyott a pénz, mégsem tudjuk megoperálni. Ezt mondták egy férfinak az egyik klinikán, miután felvették a kórházba.
Még csak mankóval tud járni, de már ennek is örül. A fiatal férfi kétoldali csípőficammal született, egy éve már annyira rossz állapotba került, hogy csak csípőprotézis beültetésével tudtak rajta segíteni. Januárban vették fel a Semmelweis Egyetem műtéti várólistájára. Szeptemberre kapott időpontot.

Nagyon örült, amikor a klinikáról felhívták, hogy lett egy szabad hely augusztusban, és hamarabb meg tudják operálni. Megcsináltatta a szükséges szűrővizsgálatokat, és a műtét előtti napon bement a kórházba.

„Felmegyek az osztályra, a főnővérnek ki kell töltenie egy papírt, hogy minden rendben, ideadja a lázlapot, ez ugye már azt jelenti, hogy föl vagyok véve az osztályra, én alá is írtam és akkor mondta, hogy induljak el a 210-as kórterem felé, alig lépek két lépést, odajön a doktor úr, hogy elnézést kérek elfogyott a pénz, nem tudjuk megoperálni” – mondta Makofka Zoltán.

A klinikán azt mondták neki, ha kifizeti a műtétet, megoperálják most, ha nem, akkor visszateszik a várólistára. A fiatal férfi azonban nem akart tovább várni, így kölcsön kért és megoperáltatta magát. 755 ezer forintba került a műtét.

A Semmelweis Egyetemen azt mondták, nem ez az első eset, hogy el kell halasztaniuk műtétet, mert nincs rá pénz. Úgy tudjuk, a helyzetet tovább rontja, hogy az intézménytől több tízmillió forintot vontak el, ezért még kevesebb műtétet tudnak végrehajtani.

„Igen előfordul, hogy tervezett műtétek maradnak el, mert kevés a finanszírozás” – mondta Jákó Kinga a Semmelweis Egyetem orvos- igazgatója.

Egy-egy beavatkozásra több intézményben is éveket kell várni. Az RTL Híradó úgy tudja, emiatt egyre több beteg fizeti ki a műtétet, mert a várakozás miatt már sokat romlott az állapota. A minisztériumban azt mondták, a ciklus végére a felére akarják csökkenteni a mostani várólistákat.

A kép illusztráció!

Hasonló videók

  • Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
    Magyarország harmadik legnagyobb városa, és az egyike a két megyeszékhelynek, ahol jelenleg nem kormánypárti a polgármester. Pezseg a kulturális élet, alacsony a munkanélküliség, de sokan úgy látják, a város ellenzéki vezetése miatt komoly lehetőségektől esik el. Szegedet 2002 óta a szocialista Botka László vezeti.

  • Minden jogi kérdést tisztáztak - ezt mondta a magyar jogállamiságról szóló brüsszeli meghallgatás után az  igazsgáügyi miniszter. Varga Judit szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen a migráció elutasítása miatt. Az Unió soros elnökségét ellátó Finnország európai ügyekkel foglalkozó minisztere szerint viszont erről szó sincs, pusztán meghallgatták a magyar kormány álláspontját a vitában. A DK úgy reagált: a magyarok szabadásága az eljárás tétje.

  • Elhunyt Gallai Péter, a Piramis és a Bikini együttes zenésze. A billentyűs, zeneszerző halálát a Piramis együttes Facebook oldalán közölte. Gallai Péter a '70-es '80-as években írta a Piramis zenekar több meghatározó slágerét. 65 éves volt.

  • A világgazdaság elleni iráni támadásnak nevezte a szaúdi olajfinomítóval szembeni dróntámadásokat az Egyesült Államok energetikai minisztere. Irán szerint viszont alaptalanok az ellenük felhozott amerikai vádak. Az akciót egyébként az irániak által támogatott jemeni húszi lázadók vállalták magukra, ám egyre több jel utal arra, hogy nem ők állnak a légicsapás mögött.

  • Évtizedek óta nem látott mértékben drágult hétfőn a nyersolaj a Szaúd-arábiai olajterminálokat ért hétvégi támadássorozat után. A GKI Gazdaságkutató szerint ha a létesítményekben nagyobb károk keletkeztek és hosszabb ideig tart majd a helyreállításuk, akkor Magyarországon is nagyobb mértékben drágulhatnak az üzemanyagok. A benzinért és a gázolajért szerdától ugyanannyit kell fizetni, mint most.

  • Hivatalosan ugyan csak egy Fidesz által támogatott polgármester-jelölt indul Szegeden az önkormányzati választáson, de Botka Lászlónak négy kihívója is van. Van, aki iparfejlesztést ígér, más munkahelyeket, és többen a kormánnyal való jobb együttműködést hangsúlyozzák. A jelenlegi szocialista polgármester viszont folytatni szeretné a munkát. Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.

  • Megafonnal ábrázolja és komolytalannak állítja be Tarlós István kihívóit a Fidelitas a plakátjain. A kampányban viszont épp a főpolgármester érkezett ilyen eszközzel egy sajtótájékoztatóra múlt pénteken. A Fidesz ifjúsági szervezete azt írta, hogy az eset után sem változtatnak a plakátokon, mert pénteken Tordai Bence volt az, aki "provokált, zavart keltett és indulatokat szított."

  • Magyarországot megvédeni ment Brüsszelbe - ezt mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az unió általános ügyek tanácsának ülése előtt. A testület a magyar jogállamiság helyzetéről tárgyalt, miután az Európai Parlament már csaknem egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amely kimondta: az országban sérül a demokrácia. A DK szerint az ülésen a magyar emberek szabadságáról tárgyalnak. Az egyeztetés adásunk alatt ért véget, az eredményről később tájékoztatják a nyilvánosságot.

Legnézettebb videók