Műsorújság
RTL Most

Ha fizet megoperálják, ha nem várnia kell

Bocsánat, elfogyott a pénz, mégsem tudjuk megoperálni. Ezt mondták egy férfinak az egyik klinikán, miután felvették a kórházba.
Még csak mankóval tud járni, de már ennek is örül. A fiatal férfi kétoldali csípőficammal született, egy éve már annyira rossz állapotba került, hogy csak csípőprotézis beültetésével tudtak rajta segíteni. Januárban vették fel a Semmelweis Egyetem műtéti várólistájára. Szeptemberre kapott időpontot.

Nagyon örült, amikor a klinikáról felhívták, hogy lett egy szabad hely augusztusban, és hamarabb meg tudják operálni. Megcsináltatta a szükséges szűrővizsgálatokat, és a műtét előtti napon bement a kórházba.

„Felmegyek az osztályra, a főnővérnek ki kell töltenie egy papírt, hogy minden rendben, ideadja a lázlapot, ez ugye már azt jelenti, hogy föl vagyok véve az osztályra, én alá is írtam és akkor mondta, hogy induljak el a 210-as kórterem felé, alig lépek két lépést, odajön a doktor úr, hogy elnézést kérek elfogyott a pénz, nem tudjuk megoperálni” – mondta Makofka Zoltán.

A klinikán azt mondták neki, ha kifizeti a műtétet, megoperálják most, ha nem, akkor visszateszik a várólistára. A fiatal férfi azonban nem akart tovább várni, így kölcsön kért és megoperáltatta magát. 755 ezer forintba került a műtét.

A Semmelweis Egyetemen azt mondták, nem ez az első eset, hogy el kell halasztaniuk műtétet, mert nincs rá pénz. Úgy tudjuk, a helyzetet tovább rontja, hogy az intézménytől több tízmillió forintot vontak el, ezért még kevesebb műtétet tudnak végrehajtani.

„Igen előfordul, hogy tervezett műtétek maradnak el, mert kevés a finanszírozás” – mondta Jákó Kinga a Semmelweis Egyetem orvos- igazgatója.

Egy-egy beavatkozásra több intézményben is éveket kell várni. Az RTL Híradó úgy tudja, emiatt egyre több beteg fizeti ki a műtétet, mert a várakozás miatt már sokat romlott az állapota. A minisztériumban azt mondták, a ciklus végére a felére akarják csökkenteni a mostani várólistákat.

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók