Műsorújság
RTL Most

Szétrobbant egy üvegtábla a Tudásközpontnál

A tavaly átadott épületnél ez már nem az első ilyen eset. Tavaly decemberben két darab is lehullott.
Hat csavar tartotta azt az üvegtáblát, ami a hétvégén szétrobbant, és az épület egyik bejáratától néhány méterre a földre zuhant. Szerencsére éppen senki nem volt a téren, az őrszolgálat is csak később vette észre, hogy hiányzik az épület egy darabja. Az ide járó egyetemisták azt mondták: szinte már megszokták a potyogó üvegtáblákat, a mostani nem az első eset volt.

„Hát ha éppen rá esik a fejemre, akkor az nem jó. Akkor nem tudok mit csinálni őszintén szólva. De nem hinném, hogy ilyen probléma fennállna, mert már máskor is esett le” – mondta Kiss Krisztián egyetemista.

Tavaly decemberben egyszerre két üvegtábla esett le. Akkor többen az időjárásra gyanakodtak, mert aznap éjszaka mínusz 14 Celsius fok volt Pécsen.

„Télen történt az első ilyen eset, ha jól emlékszem, amikor hatalmas hőingadozás volt, és ennek hatására robbantak szét valamilyen anyaghiba miatt ezek a lapok. Szerintem nem kell tőle tartani, én abszolút nem félek – mondta Szerletics Szabolcs egyetemista.

A tavalyi vizsgálat nem is talált felelőst, a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy spontán törés történt, az 1200 darabból álló üvegburkolatnál pedig nem találtak más problémát. Az, hogy most mitől robbant szét a három négyzetméternyi üvegtábla, egyelőre nem tudni.

„Mi egy órán belül a kivitelező felé jelentettük a problémát, amiben kértük, hogy minél előbb pótolják a törött üveget és plusz újabb szakértői véleményt kértünk a kivitelezőtől” – mondta Prekopcsák Tamás a Tudásközpont Kft ügyvezetője.

A létesítményt üzemeltető kft. ügyvezetője azt mondja, egyelőre nincs szükség biztonsági intézkedésekre.

„Közvetlen életveszélyt nem jelent, mivel a direkt a homlokzaton elhelyezett üvegeknél edzett üvegeket használnak, ezzel elkerülendő, hogy a tábla egyben szakadjon le, ahogy eddig is, az elmúlt sajnálatos eseteknél is mindig az üveg a helyén szétrobban, és apró törmelékként hull alá” – mondta Prekopcsák Tamás.

A tavaly átadott épület még garanciális, így a költségeket a kivitelezőnek kell állnia.
Bár az épülettel már más gond is volt. Tavaly decemberben a fűtésvíz öntötte el a tudásközpont egyik szintjét. A 13 ezer négyzetméteres épületet 5 és fél milliárd forintért 10 hónap alatt építették fel. Az Európa Kulturális Fővárosa programban ez volt az egyetlen olyan épület, ami határidőre elkészült.

Legnézettebb videók