Műsorújság
RTL Most

Újra lopóautók "vadásznak" a szabálytalankodókra

A kerékbilincsezés és a rossz helyen álló kocsik elszállítását szeretnék egységesíteni.
Egy autó tulajdonosának – mert a zebrán parkolt – az elszállításért 23.500 forintot kell fizetnie, büntetése pedig 15 ezer forint. Óbuda-Békásmegyeren 2 éve tértek vissza a lopóautók. Napi 5-6 szabálytalanul parkoló kocsit szállítanak el.

„Vannak olyan helyzetek, például belső-Óbudán villamospályán parkoló autó vagy zebrán várakozó autó balesetveszélyt jelent, és ezt meg tudjuk szüntetni körülbelül 10 perc alatt” - mondta Berényi Attila, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója.

A fővárosi önkormányzat arról döntött, hogy egységesíti a kerékbilincselésnél és az autó elszállításnál az eljárást. Jelenleg ugyanis, ahány kerület, annyi féle szabályozás létezik.

„- Van olyan, ahol a fővárosi közterület teljes hatáskörében eljár. Van olyan kerület, ahol csak a fővárosi fenntartású utakat tudjuk ellenőrizni. Van olyan kerület, ahol csak kerékbilincselhetünk, és van, ahol semmit sem tehetünk.
- Tehát, viszatérnek a lopóautók Budapestere?
- Igen, ez a terv” - mondta Sedlák Tibor, a Fővárosi Közterület-felügyelet szolgálatvezetője.

Az úgynevezett lopóautókat 10 éve vonták ki a budapesti utakról a nem megfelelő jogi szabályozás miatt, akkor még a rendőrség vitette el a rossz helyen parkoló kocsikat. A közterület-felügyelők egy kocsit nem szállíthatnak majd el nyomtalanul, azonnal be kell jelenteniük a rendőrségnek, és ott, ahol a kocsi szabálytalanul parkolt, a betonra figyelmeztető nyomtatványt ragasztanak.

A fővárosi közgyűlésben egyelőre csak az elvi döntés született meg, hogy átalakítják a kerékbilincsezés rendszerét. Hogy mikortól jönnek a lopóautók, hogy hány új járműre és új telephelyre van szükség, nem lehet tudni. A következő hónapokban, az egyeztetések után kaphatunk választ ezekre a kérdésekre.

Legnézettebb videók