Műsorújság
RTL Most

Forma 1-es verseny kicsiben

A hétvégén volt a Formula Student Hungary versenyt, ahol egyetemisták maguk által tervezet és alkotott autókkal versenyezhettek.
FORMULA STUDENT: Cikáznak a kicsi kocsik

Mint egy igazi nagydíjon. Nagy a sürgés-forgás az indulás előtt a pilóta körül, ami nem csoda hisz ezen a futamon hosszú hónapok munkáját tesztelik a csapatok. Az autók felszereltsége, sőt még a pilóták ruhája is pontosan olyan, mint az igazi nagy versenyzőké. Kell is a biztonság, hiszen itt is bármikor történhet váratlan esemény. A brit csapatnak az autója például menet közben gyulladt ki. A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóinak járgánya 220 kiló és 86 lóerő. 30-an dolgoztak több hónapig azért, hogy itt lehessenek.

„Ilyet, hogy versenyautó építés nem nagyon tanítanak az egyetemen, úgyhogy ezt a tudást megszerezni, illetve az ehhez szükséges keretek kialakítása sem egyszerű feladat” – mondta Bári Dávid., a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója.

A kecskeméti diákok csapatát is nagy kihívás elé állította, hogy a verseny előtt pár perccel elromlott az üzemanyag szivattyú.

„Kértünk volna halasztást, nem volt lehetőségünk, ezért a fiúknak 20 perc alatt kellett összerakniuk az autót” – mondta Bata Attila, a Kecskeméti Főiskola hallgatója.

A fiatalok maguk tervezik és építik az autóikat, és ők találnak szponzort is a gyakran több tízmillió forintra rúgó költségek fedezésére. Épp ezért a szervezők szerint ezekért a tehetséges mérnökökért kapkodnak a cégek.

„Aki itt versenyez, aki itt ebben a dologban részt vesz, és kibírja ezt a tanulmányai mellett, az biztos, hogy munkára talál ebben a világban ma” – mondta Csütörtöki Tamás, a Formula Student Hungary rendezvényigazgatója.

14 európai országból 32 csapat érkezett a győri versenyre.

Legnézettebb videók