Műsorújság
RTL Most

300 millióba kerül az ünnep

Összesen 16 ezer bombát lőnek az égbe az idei augusztus 20-i tűzijátékon.
Már szerelik a tűzijátékokat a Citadellán. Mindegyik cső egy-egy bombát rejt. Csak a Szabadság szobor mellől kétezer bombát fognak fellőni. Összesen pedig 16 ezret.

„Ez egy ezüst gyűrű lesz majd, és ő lesz a 364-es lövés” – mondta Dobsán István, a Pyro 1 Kft. ügyvezetője.

Minden csőbe egy-egy bomba jut. Minden csőhöz egy-egy vezeték tartozik, amelyek kapcsolótáblákban futnak össze. Átláthatatlannak tűnik, csütörtök estére mégis végeznek vele.
Az idei tűzijátékokat a Citadelláról és három uszályról indítják majd. A fényekkel és zenével megidézik az ország alapítást éppúgy, mint az uniós elnökséget.

„A pesti rakpartról nagyon jól látható lesz. Ezen kívül a budai hegyekből, és ennek a magas helyszínnek köszönhetően Budapest környékéről is látható lesz a tűzijáték” – mondta el Kálomista Imre, a Hungarofest ügyvezető igazgatója.

Egy másik helyszínen, a Pest megyei Szigethalom egyik pékségében a Szent István napi kenyér készül. Az idei ünnepi kenyér csupa természetes alapanyagból, adalékok nélkül készül.

„Különleges, klasszikus technológiával készült, kovásszal, 20 százalék főtt burgonya, és kizárólag csak természetes anyagok vannak benne” – nyilatkozta Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára.

A tűzijátékra a mentők, rendőrök is készülnek. Az úgynevezett operatív törzs holnap reggeltől ülésezik.

„19-én reggel 10 órától, 20-án este 10-ig folyamatosan ülésezni fog ez a csapat, amelyben minden olyan szervezet és intézmény helyet kap, amelynek szerepe lehet. Mentőszolgálattól a rendőrségig, katasztrófavédelemtől a terrorelhárításig. A meteorológiai intézet munkatársáig” – mondta Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az időjárásra különösen 2006 óta figyelnek a tűzijáték alatt. Akkor 5 ember halt meg az ítéletidőben és kitört pánikban. Idén a jelenlegi előrejelzések szerint jó idő lesz Budapesten.

Legnézettebb videók