Műsorújság
RTL Most

300 millióba kerül az ünnep

Összesen 16 ezer bombát lőnek az égbe az idei augusztus 20-i tűzijátékon.
Már szerelik a tűzijátékokat a Citadellán. Mindegyik cső egy-egy bombát rejt. Csak a Szabadság szobor mellől kétezer bombát fognak fellőni. Összesen pedig 16 ezret.

„Ez egy ezüst gyűrű lesz majd, és ő lesz a 364-es lövés” – mondta Dobsán István, a Pyro 1 Kft. ügyvezetője.

Minden csőbe egy-egy bomba jut. Minden csőhöz egy-egy vezeték tartozik, amelyek kapcsolótáblákban futnak össze. Átláthatatlannak tűnik, csütörtök estére mégis végeznek vele.
Az idei tűzijátékokat a Citadelláról és három uszályról indítják majd. A fényekkel és zenével megidézik az ország alapítást éppúgy, mint az uniós elnökséget.

„A pesti rakpartról nagyon jól látható lesz. Ezen kívül a budai hegyekből, és ennek a magas helyszínnek köszönhetően Budapest környékéről is látható lesz a tűzijáték” – mondta el Kálomista Imre, a Hungarofest ügyvezető igazgatója.

Egy másik helyszínen, a Pest megyei Szigethalom egyik pékségében a Szent István napi kenyér készül. Az idei ünnepi kenyér csupa természetes alapanyagból, adalékok nélkül készül.

„Különleges, klasszikus technológiával készült, kovásszal, 20 százalék főtt burgonya, és kizárólag csak természetes anyagok vannak benne” – nyilatkozta Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára.

A tűzijátékra a mentők, rendőrök is készülnek. Az úgynevezett operatív törzs holnap reggeltől ülésezik.

„19-én reggel 10 órától, 20-án este 10-ig folyamatosan ülésezni fog ez a csapat, amelyben minden olyan szervezet és intézmény helyet kap, amelynek szerepe lehet. Mentőszolgálattól a rendőrségig, katasztrófavédelemtől a terrorelhárításig. A meteorológiai intézet munkatársáig” – mondta Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az időjárásra különösen 2006 óta figyelnek a tűzijáték alatt. Akkor 5 ember halt meg az ítéletidőben és kitört pánikban. Idén a jelenlegi előrejelzések szerint jó idő lesz Budapesten.

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók