Műsorújság
RTL Most

A vendéglátósok harmadánál nem stimmelt valami

A 868 vendéglátó egységre kiterjedő nyári ellenőrzéskor 35 százalékuknál találtak szabálytalanságot.
Az NFH az idegenforgalmi ellenőrzéseinek eddigi tapasztalatait összegezve közölte, nemcsak vendéglátó-helyeket, hanem 49 személyszállító taxitársaságot is ellenőrzött, amelyek 18 százalékánál derült fény szabálytalanságra.

A hatóság elsősorban a sok vendéget vonzó vízparti nyaralóhelyek, strandok, wellness és gyógyturisztikai helyek, illetve különféle fesztiválok, rendezvények, városközpontok vendéglátó-ipari egységeinek ellenőrzésére koncentrál.

A hatóság szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül: a felügyelőségek összesen 882 próbavásárlást folytattak le. Ezen esetek 11 százalékában tártak fel valamilyen szabálytalanságot, leginkább azt, hogy hiányosan mérték ki az italokat, s egyes esetekben hiányoztak a hiteles mércék. Volt példa többletszámolásra, s arra is, hogy nem jelezték a dohányzásra kijelölt helyet.

Ellenőrizték a 18. életévüket be nem töltött személyek alkohol-, illetve dohánytermékkel történő kiszolgálását is. A 60 ellenőrzés 30 százalékában valósult meg jogsértés, 11 esetben alkohollal, 5 esetben cigarettával és 2 esetben alkohol-, és dohányáruval is kiszolgálták a fiatalkorút. Előfordult az is, amikor a sört kérdezés nélkül kiszolgáló alkalmazott a dohányterméket már nem adta át a fiatalkorúnak, hivatkozva az életkori tilalomra.

A személytaxik ellenőrzésekor 49-ből 9 végződött kifogásolással. Előfordult, hogy nem egyeztek egymással a kihelyezett díjtáblázatok, nem teljesítették a nyugtaadási kötelezettséget, az ártájékoztatás betűnagysága nem volt megfelelő, illetve csak egy helyen volt kihelyezve ártábla a kötelező kettő helyett.

A közleményben az NFH hangsúlyozza, hogy a nyári főszezonhoz kapcsolódó fogyasztóvédelmi ellenőrzések augusztus végéig folytatódnak.

Forrás: MTI

Legnézettebb videók