Műsorújság
RTL Most

Száz éve repülték át először a Balatont

Repülős emléknappal tisztelegtek szombaton Fonyódon Lányi Antal előtt, aki száz évvel ezelőtt, elsőként repülte át a Balatont.
"Száz évvel ezelőtt volt egy bátor ember, Lányi Antal, aki először repülte át a Balatont bizonyítva, hogy őseink állták a sarat a nagy nemzetek sorában" - mondta Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a szombati megemlékezésen.

Az államtitkár hangsúlyozta, Lányi Antal nem csak önmagáért repült, nemzeti értékeinket mindig is erősítették a hozzá hasonló emberek, akik bátor történelmi tettet hajtottak végre.

Knoll Gyula nyugalmazott repülőezredes, a Magyar Repülőtörténeti Társaság tagja arról beszélt, hogy a repüléstörténet hajnalán úttörő tett volt a Balaton átrepülése Badacsony és Fonyód között. Mint felidézte, a 6 és fél perc alatt célba érő Lányi Antalt többezres nézősereg ovációja fogadta, akik levették sapkájukat, és elénekelték a Himnuszt.

Az emléknapon beszédet mondott Farkas Bertalan dandártábornok is, aki visszaemlékezett Jurij Gagarin ötven évvel ezelőtti első űrrepülésére, valamint arra, hogy 1980 májusában első magyarként ő vitte a magyar himnuszt a világűrbe.

Az eseményre Ausztráliából Fonyódra utazott Lányi Antal unokája Harris Ilona is, és részt vett a fonyódi repülős emlékmű megkoszorúzásán.

A Fonyódi Kulturális Intézmények által rendezett emléknap alkalmából repülőmodell-bemutatót tartottak a helyi kikötőben, a rendezvény ideje alatt pedig a budapesti Kék Ég Repülő Egyesület végzett tisztelgő repüléseket. Forrás: MTI
A kép illusztráció

Legnézettebb videók