Műsorújság
RTL Most

Vége a nyugodt evezéseknek

A MAHART menetrend szerinti szárnyashajó járatot indítana a főváros és Szentendre között. A helyiek és az evezős egyesületek tiltakoznak.
Lőrincz Attila és evezős tanítványainak szokásos edzését kísértük figyelemmel a Szentendrei Duna ágon. Egy szokatlan hajó megjelent a tréning közepén. Szárnyas hajó repesztett el az evezősök mellett. Olyan hullámokat vet, hogy nehéz a csónakokban megmaradni.

"Nagyon nagy a hullámja, nem olyan, mint a többi hajóké, hanem óriási és tol ki a partra" – mondta az egyik evezős.

A Magyar Hajózási Rt. menetrendszerinti járatot indítana a dunai ágon Budapest és Szentendre között. Hagyományos hajójárat már van, de az nem lépi túl a jelenlegi 30 kilométer per órás, biztonságos sebességkorlátot. A limitet éppen a szárnyashajók miatt emelné meg a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A mai próbajárat volt. A szárnyashajók ellen az evezős és a kajak-kenu szövetség is tiltakozott már.

"A Nemzeti Közlekedési Hatóság a mai napon megtartotta, megtartja ezt a szemléjét, ami alapján mi is biztosak lehetünk abban, illetve a Mahart is rájön arra, hogy ez egy igen veszélyes üzem." – mondta Ott Zsuzsanna, a Magyar Evezős Szövetség főtitkára.

"Ez egy olyan kanyar, aminek a túloldalán a Luppa sziget van. Igazán nem belátható, nagy sebességgel meg pláne nem. És ha valaki ott tartózkodik, biztos, hogy nem fogja észrevenni egy olyan hajó, ami nagy sebességgel közeledik." – mondta Lőrincz Attila, edző.

Korábban, a Megyeri híd építésekor, a nagy Duna-ágon egy szárnyashajó elütött egy munkásokat szállító csónakot. A mai próba eredményéről szerettük volna a Mahart és a Közlekedési Hatóság véleményét is kikérni, de azt a választ kaptuk, hogy az eredmények csak később lesznek meg.

Legnézettebb videók