Műsorújság
RTL Most

Lecsófőző buli zsámboki módra

Lecsófőzőverseny, helyi lakodalmas és Mikszáth-darab bemutatója is szerepel az idei zsámboki kétnapos hagyományőrző fesztiválon.
A szombaton és vasárnap zajló fesztivál „névadója” egy jellegzetes ruhadarab, a kecele. A népviselet részeként hordott hímzett kötény a nagyságával tűnt ki, akkora volt, hogy az asszonyok vödör helyett ebbe szedték lecsófőzéshez a paradicsomot, paprikát.

A község életében meghatározó szerepet játszik a paprika- és a paradicsomtermesztés. A művelődési ház kiállítására általában 10-15 szakajtónyi paprika érkezik, a lecsófőző versenyben pedig a legkülönfélébb receptekkel vesznek részt.
„Készült itt már húsos és gombás lecsó, de kínáltak csülkös lecsót is” – mondta Nagyné Szabó Judit szervező.

Kiemelte: a rendezvény létrehozásáért a település egésze megmozdul, az ott élők nemcsak az előkészületekben, de a műsorokban is aktívan részt vesznek. A Zsámboki Teátrum amatőr tagjai idén Mikszáth-darabbal mutatkoznak be. A 15 tagú társulat tagjai között található családgondozó, szociális ügyintéző csakúgy, mint karbantartó vagy egykori diák - jegyezte meg a szervező.

A 2500 lelkes település lakói a zsámboki lakodalmas előadásának is részesei.

„A lakodalom során 50-70 évvel ezelőtti szokások elevenednek meg, láthatjuk a lánykikérést, élvezhetjük a vőfély rigmusait és a násznépet kísérő táncosok bemutatóját. A színes és mozgalmas kavalkádba bárki bekapcsolódhat, aki kedvet érez hozzá” - adott ízelítőt a programból Nagyné Szabó Judit.

A zsámboki fesztiválra nemcsak a környékbelieket várják, hanem a Zsámboki vezetéknevűeket is, akik itt kinyomozhatják, van-e közük a településhez és fény derülhet arra is, honnan ered a nevük.

A nyolcéves rendezvényen először helyet kap az érdekes tárgyak gyűjteménye is, a kiállítás darabjait az itt élő családok rejtett kincsei képezik.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók