Műsorújság
RTL Most

Pánik tornássza még feljebb a frankot

Még mindig a svájci frankot veszik a befektetők. Ezért újabb csúcsot döntött az árfolyam.
Az amerikai tőzsdén tragikus nap volt a csütörtöki. A pánikhangulat ma egész Európára átterjedt.

Idegesen telefonáló spanyol bróker, és a szemének hinni nem akaró német. A világon mindenhol ugyanúgy reagáltak a tőzsdei zuhanásra, amihez hasonló utoljára 2008-ban, a válság mélyén történt. A svájci frank is újabb csúcsot döntött. Éjjel 254 forint felett is járt.

„200 forint alatti árfolyamra gyakorlatilag a következő egy vagy akár két évben nem lehet számítani, de azért reménykedem, hogy még egy olyan 225 körüli szintet azért láthatunk” – mondta Szántó András, az Equilor deviza üzletág igazgatója.

Munkaügyben jár Budapesten Téglás Zoltán. A dunaújvárosi fiatalember sokszor hergelte magát a svájci frank árfolyamán, de azt mondja, megunta. Szerencsésnek tartja magát, mert még tudja fizetni a hitelét. A törlesztő részlete több mint duplájára nőtt, a fizetése felét elviszi. Ennek ellenére nem akar rögzített árfolyamon törleszteni.

„Az, hogy mondjuk 4 év múlva ott legyen még egy egymilliós bebetonozott valami a nyakamon, amit fizessek, kamatos kamattal, az kész öngyilkosság” – mondta Téglás Zoltán.

A Bankszövetség szerint is csak az éljen a lehetőséggel, aki majdnem biztos abban, hogy 4 év múlva jobb anyagi helyzetben lesz.

„Például a családban a gyerekek befejezik az iskolát, és a taníttatás költségével könnyebb lesz a család költségvetése” – mondta Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa.

A kormány viszont mindenkit arra bíztat, éljen a lehetőséggel.

„Amikor 2014 végével lejár a szabályozás, akkor a törlesztő részlet maximum 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában, tehát a kiszámíthatóság hosszú távon garantált” – mondta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

Jó döntést hozni nem könnyű. Például, mert nem lehet előre látni, mennyibe kerül a következő években a svájci frank. Ha tegyük fel 250 körül marad, akkor egy 8 milliós hitelnél a mostani 107 ezres törlesztő részlet 77 ezerre csökkenne a könnyítéssel. 2015-től azonban 118 ezer felé menne. Ez jóval több, mint 15 százalékos emelkedés. Így a futamidőt kellene kitolni. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy az adós amíg él, törleszt, vagy a gyerekeinek kell megfizetnie az adósságot.

Legnézettebb videók