Műsorújság
RTL Most

Milliós tartozások miatt már fürdeni sem tudnak

Egyetlen közintézményben sincs már gázszolgáltatás a Szabolcs megyei Gacsályon.
Hiába tekerik, napok óta csak hideg víz folyik a csapokból. A szolgáltató a múlt héten kapcsolta ki a gázt a helyi idősek otthonában.

„Tiszta, hideg víz! Nincs meleg víz, hiába várjuk, hogy meleg legyen. Semmi!”

Az ott élő idős emberek a múlt héten fürödtek utoljára. Krakkó Zoltánné 5 éve él az otthonban. A 73 éves asszony nehezen viseli a spártai körülményeket.

„Megnyitjuk, aztán az arcunkat mossuk, nyakunkat csak! Hát, hogy mosdanánk meg abba a hideg vízbe? Ennyi a mosdás” – mondta Krakkó Zoltánné.

Az óvoda konyhája is vezetékes gáz nélkül maradt. A faluban nyáron 70-80 emberre, - köztük sok gyerekre - főztek. Nekik és az időseknek most a szomszéd faluból hozzák az ebédet.

„Hát, itt sorban állás lenne az ebédnél. Az ablakok ugye fel lennének húzva és a gyerekek, itt nyüzsögnének! Sajnos, ez most szünetel, és nem is tudjuk, hogy mennyi időre” – mondta Ari Zsoltné élelmezésvezető.

A konyhai dolgozók kedden az oviban takarítottak, ablakot mostak. Ők sem tudják, hogy ősszel mi lesz velük.

„Főiskolás gyerekünk van, meg hát munkanélküliség van a faluban, nincsen munkalehetőség! Nekünk ez lenne a megélhetésünk” – mondta Garda Lehelné.

Az önkormányzat több mint 4 millió forinttal tartozik a gázszolgáltatónak, ezért zárták el az intézményekben a csapokat. A TIGÁZ Zrt. részletfizetést ajánlott, de így sem tudtak időben fizetni.

„Már a 4 millió forintos kintlevőség is kezelhetetlen az önkormányzat részére. Amennyiben ezt az állapotot fenntartjuk, akkor a tartozások mértéke csak tovább fog nőni” – mondta Száraz Gábor, a TIGÁZ Zrt. szóvivője.

A falunak összesen 24 millió forintos adóssága van, amivel nem tud megbirkózni. A polgármester szerint a településnek alig van saját bevétele, és évek óta alulfinanszírozott. Azt mondja: ősszel az óvoda mellett az iskola működtetése is veszélybe kerülhet.

„Az E.ON felé is nagy tartozásunk van megint, most valószínűleg ők következnek a kikapcsolásukkal és akkor még a fazékba sem tudunk meleg vizet előállítani, és akkor aztán teljes lesz a káosz, illetve ez már katasztrófa” – mondta Petra András, Gacsály polgármestere.

Az önkormányzat nem csak a közüzemi cégeknek, hanem a saját dolgozóinak is tartozik. A 35 köztisztviselőnek és közalkalmazottnak összesen, mintegy 4 millió forinttal adós a hivatal.

Legnézettebb videók