Műsorújság
RTL Most

Milliós tartozások miatt már fürdeni sem tudnak

Egyetlen közintézményben sincs már gázszolgáltatás a Szabolcs megyei Gacsályon.
Hiába tekerik, napok óta csak hideg víz folyik a csapokból. A szolgáltató a múlt héten kapcsolta ki a gázt a helyi idősek otthonában.

„Tiszta, hideg víz! Nincs meleg víz, hiába várjuk, hogy meleg legyen. Semmi!”

Az ott élő idős emberek a múlt héten fürödtek utoljára. Krakkó Zoltánné 5 éve él az otthonban. A 73 éves asszony nehezen viseli a spártai körülményeket.

„Megnyitjuk, aztán az arcunkat mossuk, nyakunkat csak! Hát, hogy mosdanánk meg abba a hideg vízbe? Ennyi a mosdás” – mondta Krakkó Zoltánné.

Az óvoda konyhája is vezetékes gáz nélkül maradt. A faluban nyáron 70-80 emberre, - köztük sok gyerekre - főztek. Nekik és az időseknek most a szomszéd faluból hozzák az ebédet.

„Hát, itt sorban állás lenne az ebédnél. Az ablakok ugye fel lennének húzva és a gyerekek, itt nyüzsögnének! Sajnos, ez most szünetel, és nem is tudjuk, hogy mennyi időre” – mondta Ari Zsoltné élelmezésvezető.

A konyhai dolgozók kedden az oviban takarítottak, ablakot mostak. Ők sem tudják, hogy ősszel mi lesz velük.

„Főiskolás gyerekünk van, meg hát munkanélküliség van a faluban, nincsen munkalehetőség! Nekünk ez lenne a megélhetésünk” – mondta Garda Lehelné.

Az önkormányzat több mint 4 millió forinttal tartozik a gázszolgáltatónak, ezért zárták el az intézményekben a csapokat. A TIGÁZ Zrt. részletfizetést ajánlott, de így sem tudtak időben fizetni.

„Már a 4 millió forintos kintlevőség is kezelhetetlen az önkormányzat részére. Amennyiben ezt az állapotot fenntartjuk, akkor a tartozások mértéke csak tovább fog nőni” – mondta Száraz Gábor, a TIGÁZ Zrt. szóvivője.

A falunak összesen 24 millió forintos adóssága van, amivel nem tud megbirkózni. A polgármester szerint a településnek alig van saját bevétele, és évek óta alulfinanszírozott. Azt mondja: ősszel az óvoda mellett az iskola működtetése is veszélybe kerülhet.

„Az E.ON felé is nagy tartozásunk van megint, most valószínűleg ők következnek a kikapcsolásukkal és akkor még a fazékba sem tudunk meleg vizet előállítani, és akkor aztán teljes lesz a káosz, illetve ez már katasztrófa” – mondta Petra András, Gacsály polgármestere.

Az önkormányzat nem csak a közüzemi cégeknek, hanem a saját dolgozóinak is tartozik. A 35 köztisztviselőnek és közalkalmazottnak összesen, mintegy 4 millió forinttal adós a hivatal.

Hasonló videók

  • Milliókat gyűjtöttek a beteg kislánynak, mégsem utal Zoé családjának az alapítvány - ezt állítja a gyerek édesapja. A ritka csontdaganatban szenvedő Zoénak egy nyírbélteki alapítvány indított gyűjtést korábban, de onnan még egy fillérhez sem jutott hozzá a család. Az apa szerint hiába igazolja számlákkal a költéseket, az alapítvány minduntalan visszautasítja. Az alapító szerint mindenről a kuratórium dönt, de azt most épp átszervezik.

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

Legnézettebb videók