Műsorújság
RTL Most

Elzárták a gázt a gacsályi közintézményekben

Tartozás miatt kikapcsolták a gázt a gacsályi közintézményekben.
A közintézmény-fenntartó önkormányzat több mint négymillió forinttal tartozik a szolgáltatónak, a Tigáz Zrt.-nek - mondta a helyhatósági vezető. Hozzátette: a mindenkori gázszámlák kiegyenlítését a saját bevétellel alig rendelkező, halmozottan hátrányos helyzetű kis község önkormányzata az alulfinanszírozottság miatt nem tudta és tudja kiegyenlíteni. Petra András tájékoztatása szerint Gacsály mintegy 170 millió forint összegű éves költségvetéséből „a nem megfelelő mértékű állami normatív támogatás következtében” az idén csaknem 40 millió forint hiányzik.

A 930 lakosú kis szatmári község - a lélekszámban benne van a megyei önkormányzat helyi pszichiátriai intézményének 150 ápoltja is - július 20-ig több mint 24 millió forint adósságot halmozott fel. A helyhatóság pályázott az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási, úgynevezett önhiki-s alapjára, amelyből 11,5 millió forintot kapott az első körben. Ebből az összegből kizárólag csak a 60 napon túli tartozásokat rendezhették a támogatási követelmények szerint, s a Tigáz Zrt.-nek ki is fizették a két hónapon túli tartozásukat, 123.804 forintot - közölte Petra András. Megjegyezte: levélben is kérték a szolgáltatót, hogy legalább a 16 embert gondozó idősek otthonában, valamint a csaknem 100 embernek ebédet készítő közkonyhában kapcsolja vissza a gázt, hogy az érintettek ne maradjanak ellátatlanul, de választ eddig nem kaptak. A polgármester megemlítette, hogy a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek is tartoznak a tavaly decemberi és az idei márciusi fél-félhavi munkabérrel, de azt az önhiki-s rendelkezés szerint a kapott 11,5 millió forintból nem rendezhették.

Az önkormányzati vezető ezzel kapcsolatban kifejtette: minden hónapban nagy gond a kiadások rendezése, hiszen a bér és a szociális segélyek kifizetése után gyakorlatilag nem marad pénzük másra. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden adósságukat rendezni szeretnék, ezért pályáznak az önhiki-s alap szeptemberi második fordulójában, bízva abban, hogy megkapják az idei évre általuk igényelt 29 millió forint további részét. Másként az adósságot - emelte ki - nem tudják rendezni, hiszen mindössze 400-500 ezer forint az éves saját bevétel, ami legfeljebb az idősek otthonának élelmiszer-nyersanyagnormájára elég.

Forrás: MTI

Legnézettebb videók