Műsorújság
RTL Most

Könnyebben el lehetne bocsájtani

Megszűnhet a kisgyerekes szülők és a nyugdíj előtt állók védettsége.
Huszonéves férfi a munkaügyi központban. Valószínűleg könnyebben talál munkát, mint az, aki közel van a nyugdíjhoz, pedig a közeljövőben éppen annak lehet nagyobb szüksége segítségre.

A Munka Törvénykönyve a kormány tervei szerint teljesen megváltozik, sokak védettsége megszűnik.

„A terhesség után, gyermekápolás, szülési szabadság.”

Borsik János szakszervezeti elnök azokat az eseteket sorolja a hatályos Munka Törvénykönyvéből, amelyek most védelmet élveznek, de a tervek szerint változnának. Ilyen például a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülők védettsége. Ők, amíg otthon vannak, biztosak lehetnek abban, visszamehetnek munkahelyükre, a jövőben viszont már akkor is közölhetnék velük, hogy nincs állásuk, ha még gyerekükre vigyáznak. Az érdekképviselet szerint a biztos munkahely fogalmát a nyugdíj előtt állók is elfelejthetik.

„Öt éven belül, a jelenleg hatályos törvény úgy nyilatkozik, hogy csak különös indokkal lehet nekik felmondani, ez egyfajta védettséget jelent ezeknél a munkavállalóknál, ez egyszerűen kimarad” – mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Az MSZP szerint elfogadhatatlan a tervezet, amelyben az is szerepel, hogy a túlórát nem kell majd kifizetni. Elég, ha a dolgozók plusz szabadnapot kapnak.

„Olyan szabadságot ad a munkáltatóknak a munkavállalókkal szemben, ami példátlan Európában” – mondta Szanyi Tibor országgyűlési képviselő.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál pénteken nem nyilatkoztak. Sajtóközleményükben azt közölték, hogy elkezdődött a társadalmi vita a tervezetről, amihez bárki hozzászólhat.

Legnézettebb videók