Műsorújság
RTL Most

Minden tizedik fogyasztó gáztolvaj

Évente 9 milliárd forintos kárt okoznak a Tigáznak azok a fogyasztók, akik különböző trükkökkel lopják a vezetékes gázt.
A tolvajok leggyakrabban a mérőóra számlálóját piszkálják. Visszacsavarják, majd hamis plombát tesznek rá. A mérőórákat bevizsgáló igazságügyi szakértő szerint a magyarok nagyon találékonyak, ha a gázóra manipulálásáról van szó.

„Az eredeti plombákat lefúrják vagy eltávolítják a mérőről, ezután megemelhetővé válik a számláló szerkezet fedlapja, a plexilap. Azután a számlálószerkezet nélkül méretlenül áramlik át a gáz a készüléken” – mondta Radványi Zoltán igazságügyi szakértő.

A hamis plomba jól látszik egy mikroszkóp alatt. Gyakori még az óra mágnesezése is, ami akár meg is állíthatja a mérőt, ezért a tényleges fogyasztásnál kisebb összegről jön a számla. Mindez évente 9 milliárd forintos veszteséget okoz a szolgáltatónak.

„2010-ben nagyságrendileg 70 millió köbméter gáz tűnt el gázlopás miatt a vezetékrendszerünkből. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ez körülbelül kétszerese a Velencei-tó vízmennyiségének” – mondta Kállai László, a Tigaz-DSO Kft. ellenőrzési vezetője.

A szerelők tapasztalatai szerint a tolvajok között szegények és kifejezetten jó módúak is vannak. A lebukott fogyasztók tavaly 840 millió forint kötbért fizettek. Sokan úgy próbálkoznak a mérőóra kicselezésével, hogy kiiktatják, vagyis egy másik vezetéken áramoltatják a gázt. Az ilyen trükkök felderítéséhez használják az ipari endoszkópot.

A szondát végigvezetve folyamatosan látszik, ha bárhol, bármilyen leágazás van, ami akár falba beépítve, tehát szabad szemmel nem látható.

A legtöbb gáz Pest, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tűnik el. Idén - csak az első félévben - már több gáztolvaj bukott le, mint tavaly egész évben. Az gázszolgáltató azt mondja, 100 ellenőrzött fogyasztóból 10 lopja a gázt.

Legnézettebb videók