Műsorújság
RTL Most

Minden tizedik fogyasztó gáztolvaj

Évente 9 milliárd forintos kárt okoznak a Tigáznak azok a fogyasztók, akik különböző trükkökkel lopják a vezetékes gázt.
A tolvajok leggyakrabban a mérőóra számlálóját piszkálják. Visszacsavarják, majd hamis plombát tesznek rá. A mérőórákat bevizsgáló igazságügyi szakértő szerint a magyarok nagyon találékonyak, ha a gázóra manipulálásáról van szó.

„Az eredeti plombákat lefúrják vagy eltávolítják a mérőről, ezután megemelhetővé válik a számláló szerkezet fedlapja, a plexilap. Azután a számlálószerkezet nélkül méretlenül áramlik át a gáz a készüléken” – mondta Radványi Zoltán igazságügyi szakértő.

A hamis plomba jól látszik egy mikroszkóp alatt. Gyakori még az óra mágnesezése is, ami akár meg is állíthatja a mérőt, ezért a tényleges fogyasztásnál kisebb összegről jön a számla. Mindez évente 9 milliárd forintos veszteséget okoz a szolgáltatónak.

„2010-ben nagyságrendileg 70 millió köbméter gáz tűnt el gázlopás miatt a vezetékrendszerünkből. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ez körülbelül kétszerese a Velencei-tó vízmennyiségének” – mondta Kállai László, a Tigaz-DSO Kft. ellenőrzési vezetője.

A szerelők tapasztalatai szerint a tolvajok között szegények és kifejezetten jó módúak is vannak. A lebukott fogyasztók tavaly 840 millió forint kötbért fizettek. Sokan úgy próbálkoznak a mérőóra kicselezésével, hogy kiiktatják, vagyis egy másik vezetéken áramoltatják a gázt. Az ilyen trükkök felderítéséhez használják az ipari endoszkópot.

A szondát végigvezetve folyamatosan látszik, ha bárhol, bármilyen leágazás van, ami akár falba beépítve, tehát szabad szemmel nem látható.

A legtöbb gáz Pest, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tűnik el. Idén - csak az első félévben - már több gáztolvaj bukott le, mint tavaly egész évben. Az gázszolgáltató azt mondja, 100 ellenőrzött fogyasztóból 10 lopja a gázt.

Hasonló videók

  • Milliókat gyűjtöttek a beteg kislánynak, mégsem utal Zoé családjának az alapítvány - ezt állítja a gyerek édesapja. A ritka csontdaganatban szenvedő Zoénak egy nyírbélteki alapítvány indított gyűjtést korábban, de onnan még egy fillérhez sem jutott hozzá a család. Az apa szerint hiába igazolja számlákkal a költéseket, az alapítvány minduntalan visszautasítja. Az alapító szerint mindenről a kuratórium dönt, de azt most épp átszervezik.

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

Legnézettebb videók